Stoltenberg: Grčka i Turska odlučuju o moratorijumu na vojne vežbe sledeće nedelje

Stoltenberg: Grčka i Turska odlučuju o moratorijumu na vojne vežbe sledeće nedelje

Sastanak ministara odbrane NATO-a završen je popodne konferencijom za štampu koju je održao generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Na pitanje novinara u vezi sa glasinama o moratorijumu na vojne vežbe u istočnom Mediteranu, Stoltenberg je potvrdio da su Grčka i Turska odlučile da otkažu svoje vojne vežbe zakazane za sledeću nedelju, s približavanjem nacionalnih praznika. Stoltenberg je pozdravio odluku i još jednom pohvalio fleksibilnost i konstruktivan pristup koji su pokazale Grčka i Turska, dodajući da se o situaciji u istočnom Mediteranu razgovaralo i juče na Samitu, kao i danas, pri čemu su saveznici izrazili snažnu podršku NATO-ovom mehanizmu sprečavanja sukoba. Stoltenberg je pozdravio potez preduzimanja konkretnih koraka u ovom pravcu otkazivanjem vojnih vežbi i izrazio nadu da će ova odluka pomoći u smanjenju tenzija, jer bi ovo eliminisalo mogućnost incidenta ili nezgode i moglo bi pokazati put pregovorima po ovom pitanju. Takođe je pozdravio napore Nemačke da olakša pokretanje ovih pregovora, ponovivši svoj poziv na izbegavanje zapaljivih izjava kako bi se dodatno smanjile tenzije u istočnom Mediteranu.

Upitan o kontinuiranom prisustvu broda Oruč Reis u blizini Kasteloriza, generalni sekretar NATO-a naglasio je da je najvažnije izbegavanje bilo kakvih radnji koje bi pogoršale situaciju na istočnom Mediteranu, napominjući da, iako ne može zauzeti stav oko pravne dimenzije problema, neizvođenje seizmičkih istraživanja imalo je pozitivan uticaj na situaciju. Ponovio je fleksibilnost koju su pokazale Grčka i Turska u uspostavljanju mehanizma i naglasio da je najava dveju zemalja da otkažu vojne vežbe u regionu korak u dobrom smeru i pomaže u smanjenju rizika od incidenata ili nesreća. / ibna