Stoltenberg: NATO će zaštititi poverljive podatke

Stoltenberg: NATO će zaštititi poverljive podatke

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da neće komentarisati obaveštajna pitanja u Crnoj Gori, ali je ponovio da je Alijansa fokusirana na zaštitu poverljivih podataka i dokumenata.

On je, na pitanje dnevnog lista Pobjeda da li se kao interne stvari Crne Gore u koje se Alijansa ne meša, može smatrati situacija kada iz obaveštajnih struktura procure tajni podaci jedne zemlje članice Alijanse, rekao na Alijansa ima sistem provere za zaštitu podataka.

“Generalni pristup NATO je fokus na potrebi da se naši podaci zaštite i radićemo sa svim saveznicima da se ispoštuju procedure i zaštite poverljivi podaci,” rekao je Stoltenebrg.

“Takođe imamo postupak provere koji se odnosi za sve saveznice, naročito nove članice, kako bi oni koji imaju pristup NATO poverljivim informacijama bili provereni na pravi način, kako bi maksimalno povećali zaštitu naših podataka,” kazao je Stoltenebrg uoči sastanka ministara spoljnih poslova NATO.

U Briselu se održava sastanak 30 ministara spoljnih poslova NATO, na kojem učestvuje i ministar Đorđe Radulović.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je saopštio ranije da je direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejan Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka i najavio da će o tome s njim razgovarati.

Time je Abazović, koordinator za sektor bezbednosti potvrdio raniju objavu poslanika opozicione Socijaldemokratske partije Raška Konjevića, da je Dejan Vukšić odao tajne podatke jedne obaveštajne agencije države članice NATO.

“Skadalozno je što je direktor ANB danas otišao korak dalje flagrantno kršeći Zakon o tajnim podacima. Otkrio je identitete rezidentnih predstavnika jedne NATO obaveštajne agencije, što je prvorazredni skandal, nezapamćen u dosadašnjem radu u obavještajnim agencijama i parlamentarnom nadzoru.To je nedopustiv propust i predstavlja jasno kršenje zakona, za koje gospodin Vukšić mora da odgovara,” kazao je Konjević.