Stoltenberg: Niko nema pravo da diktira rešenje za Kosovo i Srbiju

Stoltenberg: Niko nema pravo da diktira rešenje za Kosovo i Srbiju

„Dobar rezultat bio bi da se oni zaista slože da ponovo pokrenu dijalog između Prištine i Beograda i da se zaista slože da ulože napore kako bi se pronašlo političko rešenje za situaciju na Kosovu“, izjavio je u utorak (23. juni) na Briselskom forumu 2020, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je „NATO prisutan na Kosovu; tamo imamo našu misiju KFOR-a sa hiljadama vojnika da zaštitimo sve zajednice na Kosovu“.

„Srbija je NATO partner. Više puta sam posetio Srbiju. Mi smo zaista razgovarali sa Srbijom na temu političke spremnosti “, rekao je, dodajući da„ NATO ima istoriju i na Balkanu, doprinoseći kraju dva rata – u Bosni i Hercegovini i na Kosovu “.

„Naravno, toplo pozdravljamo nastavak razgovora Beograda i Prištine kako bi pokušali naći rešenje. Nije na NATO-u ili drugim zemljama da diktiraju ishod, ali činjenica da se oni sastaju je, u najmanju ruku, ohrabrujuća. Nadajmo se da je to prvi korak u obnavljanju stvarnih razgovora između Prištine i Beograda”, rekao je Stoltenberg.

Upitan da li bi taj proces trebalo da bude pod okriljem EU, a ne SAD, Jens Stoltenberg je rekao: „Podržali smo dijalog podsticajem EU, pozdravljamo svaki napor da ujedinimo Prištinu i Beograd. Apsolutno sam ujeren da EU i Sjedinjene Države mogu koordinisati svoje napore “.

Zaključno, generalni sekretar NATO-a je napomenuo da „niko izvana neće diktirati ishod. Na kraju dana, ishod procesa biće na pregovaračkim stranama – Prištini i Beogradu. Dakle, ono što SAD mogu da urade, ono što EU može da uradi, ono što drugi mogu da urade je da to podrže, ali strane moraju da pronađu rešenje“./ ibna