Stoltenberg: Turska je dala doprinos zajedničkoj bezbednosti

Stoltenberg: Turska je dala doprinos zajedničkoj bezbednosti

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je članice NATO-a da dokažu da su saveznici sa Turskom u ovom izazovnom vremenu.

“NATO se našao u kritičnom trenutku u kome treba jasno pokazati solidarnost sa saveznikom [sa Turskom]”, rekao je Recep Tayyip Erdogan tokom zajedničke konferencije za štampu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Naši saveznici moraju sarađivati sa Turskom bez diskriminacije i bez političkih uslova, dodao je.

Turska se već skoro deceniju bori protiv prijetnji koje potiču iz Sirije i terorističke grupe Daesh / ISIS, a to je jedina država članica NATO-a čije trupe ispaštaju, rekao je Erdogan.

Nijedna evropska zemlja nema luksuz da ostane ravnodušna zbog sukoba i ljudske tragedije koja se dogodila u Siriji, zaključio je turski predsednik.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da “nijedan drugi saveznik nije pretrpio veće terorističke napade od Turske. Nijedan drugi saveznik nije primio više izbeglica od Turske“, pozdravljajući istovremeno napore Turske da radi na bezbednosti u regionu.

Također je opisao Tursku kao “važnog” saveznika koji je “na mnogo načina doprineo našoj zajedničkoj sigurnosti”.

Vojni savez poslednjih godina mnogo ulaže u raketne sisteme i vojne baze u Turskoj i nastavlja da doprinosi vazdušnim i pomorskim misijama u Turskoj, naglasio je.

“Saveznici su voljni da nastave da podržavaju Tursku i da dalje istražuju šta još moraju učiniti”, dodao je, potvrdivši opredeljenost Saveza za partnerstvo.

Stoltenberg je takođe izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije u Siriji i migracija koje je ta situacija izazvala.

“Assadov režim i Rusija građanima nanose neizdrživu patnju”, napomenuo je, dodajući da se nada da će primirje u Idlibu na severozapadu Sirije, koje je prošle sedmice dogovoreno, prerasti u trajni mir.

Generalni sekretar opisao je imigraciju kao „zajednički izazov“ i pozdravio dijalog između Turske i EU o pronalaženju dugoročnog rešenja za krizu.

Sastanak Erdogan-Stoltenberg trajao je oko sat vremena i održao se u Stalnom predstavništvu Turske pri Evropskoj uniji. / ibna