Stoltenberg: Turska je važan saveznik u NATO

Stoltenberg: Turska je važan saveznik u NATO

Generalni sekretar Jens Stoltenberg započeo je dvodnevnu posetu Turskoj i Grčkoj u ponedeljak (5. oktobra 2020). Tokom boravka u Ankari, Stoltenberg će o bezbednosnoj situaciji u regionu, podršci NATO-a Turskoj i uspostavljanju vojnog mehanizma za izbegavanje sukoba sa Grčkom razgovarati sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i visokim vladinim zvaničnicima.

Posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, generalni sekretar je pohvalio doprinos Turske misijama NATO-a, uključujući Avganistan, Irak i Kosovo. Stoltenberg je takođe naglasio snažnu posvećenost NATO-a bezbednosti Turske povećavajući protivvazdušnu odbranu od raketnih napada iz Sirije i povećavajući vazdušno i pomorsko prisustvo Alijanse.

Generalni sekretar pozdravio je uspostavljanje vojnog mehanizma za izbegavanje sukoba kako bi se smanjio rizik od incidenata i nesreća u Istočnom Mediteranu. To uključuje obavezu korištenja bezbedne vruće liniju uspostavljene između Grčke i Turske. Stoltenberg je rekao: „Mehanizam je postignut konstruktivnim angažovanjem Turske i Grčke u sedištu NATO-a. Pozdravljam ovo i odajem počast obema saveznicima za njihov trud i spremni smo da to dalje razvijamo.“ Dodao je:„Mehanizam za izbegavanje sukoba može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore. Nadam se da se osnovni sporovi sada mogu rešiti isključivo pregovorima, u duhu savezničke solidarnosti i međunarodnog prava.“

Tokom sastanka razgovarali su i o situaciji u Libiji i Siriji, kontinuiranom nasilju u i oko Nagorno-Karabaha i turskoj akviziciji sistema S-400.

Generalni sekretar će se kasnije danas sastati sa predsednikom Erdoganom i ministrom odbrane Hulusiem Akarom. U utorak, Stoltenberg će boraviti u Atini na razgovorima sa premijerom Kiriakosom Mitsotakisom i članovima grčke Vlade. / ibna