Stoltenberg: Turska je veoma važna za NATO

Stoltenberg: Turska je veoma važna za NATO

Važnost Turske za Alijansu naglasio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu francuskom listu Le Figaro u četvrtak.

“Svi saveznici kritikovali su operaciju, ali niko nije dovodio u pitanje položaj Turske u NATO-u”, rekao je Stoltenberg u intervjuu, u vezi sa vojnom operacijom Izvor mira, koju je Turska pokrenula 9. oktobra.

„Turska se pridružila borbi protiv ISIS-a tako što je dozvolila svojim saveznicima da koriste svoje baze. Turska je jedina zemlja u NATO-u koja graniči i sa Sirijom i sa Irakom“, rekao je Stoltenberg.

„Turska je dom za 3,6 miliona imigranata. Turska je veoma važna za NATO. Da bismo to razumeli, [moramo] pogledati kartu i sagledati geostratešku situaciju Turske “, rekao je ranije generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je takođe prokomentarisao kritiku francuskog predsednika Emmanuela Macrona o Lijansi, koji je sadašnju situaciju u NATO opisao kao “moždanu smrt”.

„NATO je od vitalnog značaja za bezbednosna pitanja. To je dokazao štiteći gotovo milijardu ljudi decenijama“, dodao je on.

Stoltenberg je takođe naglasio da NATO nije konkurent Evropskoj uniji, napominjući da Kanada, Engleska, Island, Norveška, Turska i SAD igraju važnu ulogu u evropskoj bezbednosti./ibna