Stopa infekcije koronavirusom u Grčkoj niska; restrikcije produžene do 27. aprila

Stopa infekcije koronavirusom u Grčkoj niska; restrikcije produžene do 27. aprila

Grčko Ministarstvo zdravlja saopštilo je u nedelju da su porvrđena još 62 nova slučaja infekcije koronavirusa u zemlji, čime je ukupan pbroj zaraženih porastao na 1 735.

Koronavirus je odneo 73 života a prosečna starost umrlih je 74 godine. Ogromna većina umrlih (83.6%) imala je osnovne zdravstvene probleme i / ili bila starija od 70 godina. Među njima je 21 ženska osoba, ostali su muškarci.

Prema zvaničnim podacima, 93 pacijenta se trenutno nalaze na intenzivnoj nezi, a njihova prosečna starost je 65 godina. Velika većina su muškarci, dok 68,8% ovih pacijenata ima neku drugu, osnovnu bolest i / ili su stariji od 70 godina. Deset pacijenata se potpuno oporavilo nakon lečenja na intenzivnoj nezi.

Do danas je u Grčkoj obavljeno preko 25.400 testova na koronavirus, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u saopštenju za javnost.

Zdravstveni stručnjaci su  navodno “tiho optimistični” da je Grčka uspela da obuzda širenje koronavirusa u zemlji, međutim, narednih 15 dana će biti presudno u smislu izbegavanja naglog porasta infekcija, jer će građani doći u iskušenje da uskršnje praznike provedu sa svojim porodicama i prijateljima.

Ranije je zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias najavio da se ograničenja kretanja produžavaju do 27. aprila. U međuvremenu se veruje da Vlada priprema nešto oštrija ograničenja kretanja pre praznika, kako bi se osiguralo da masovni odlazak iz gradova u selo i na ostrva bude sprečen.

Više policije će patrolirati državnim autoputevima, dok bi novčane kazne za nepotrebna putovanja takođe mogle biti povećane. Vlasti će se takođe pobrinuti da se liturgije u crkvama širom zemlje izvode iza zatvorenih vrata.

Premijer Kyriacos Mitsotakis održao je u subotu niz konferencijskih poziva s ministrima kabineta i zdravstvenim zvaničnicima kako bi utvrdio strategiju vlade u narednih 15 dana.

Lokalni izveštaji kažu da nije primećeno da se u ovom trenutku primenjuju nove mere širom zemlje. Međutim, vlasti će nastojati da u potpunosti primene postojeće propise o vanrednim situacijama./ibna