Strane diplomate o razvoju situacije u Crnoj Gori prošlog vikenda

Strane diplomate o razvoju situacije u Crnoj Gori prošlog vikenda

Nakon nasilja tokom vikenda u Crnoj Gori, kada su se protivnici ustoličenja mitropolita crnogorsko -primorskog Joanikija sukobili sa policijom na Cetinju, mnoge strane diplomate izrazile su zabrinutost zbog razvoja situacije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i predsedavajući Delegacije EP u Veću za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore Vladimir Bilčik objavili su u ponedjeljak zajedničko saopštenje o situaciji u ovoj mediteranskoj zemlji.

“S velikom zabrinutošću pratili smo događaje tokom vikenda u Crnoj Gori i kategorički osuđujemo sve nasilne radnje koje su se dogodile i u subotu i u nedjelju u vezi sa inauguracijom (mitropolita) Joanikija II. Crna Gora bi trebala u potpunosti ispoštovati svoje obaveze da brani pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu govora, istovremeno poštujući različita verska prava svojih građana”, naveli su Picula i Bilčik u zajedničkom saopštenju.

Naglasili su da je “Crna Gora zemlja kandidat za EU ​​u kojoj politički i verski lideri imaju posebnu odgovornost da u svojim odlukama odražavaju ogromnu podršku koju crnogorski građani daju pristupanju EU. Pozivamo sve zainteresovane strane da aktivno doprinesu smanjenju tenzija u društvu i da podržavaju privrženost Crne Gore modernom, demokratskom, multikonfesionalnom i multietničkom društvu. Politička instrumentalizacija nečijih verskih uverenja nije kompatibilna sa tekućim reformskim procesom Crne Gore i uspešnim pristupom EU. To se loše odražava na međunarodni položaj Crne Gore i dugu istoriju miroljubivosti i suživota među ljudima mnogih vera i etničkih grupa“.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero pozvala je na uzdržanost u Crnoj Gori nakon razvoja događaja u zemlji tokom vikenda.

„Svaka upotreba sile mora biti odmerena i proporcionalna u svakom trenutku. Pozivamo na uzdržanost i očekujemo od svih nadležnih organa da pravilno istraže i osiguraju efikasno sudsko nadgledanje svih slučajeva nasilja, kako protiv demonstranata, tako i protiv policajaca“, rekla je Pisonero.

Ona je istakla da je sloboda okupljanja osnovno pravo EU, ali je podvukla da ga, istovremeno, treba primjenjivati bez štete po javno zdravlje i uz puno poštovanje vladavine prava, javnog reda i bezbednosti svih građana.

Političari vladajuće koalicije i pristalice opozicije, predsednika Mila Đukanovića, krive jedni druge za događaje tokom vikenda na Cetinju.

U sukobima nasilnih grupa i policije povređeno je oko 60 osoba, ali nije bilo težih povreda. Prema zvaničnim izvorima, privedeno je osam osoba, uključujući Veselina Veljovića, bivšeg šefa crnogorske policije i sadašnjeg savetnika predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.