Stručnjaci iz sedam država razgovaraju o IKT bezbednosti

Stručnjaci iz sedam država razgovaraju o IKT bezbednosti

Sarajevo je domaćin dvodnevne obuke o ulozi informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u kontekstu regionalne i međunarodne bezbednosti, koja je okupila oko 40 učesnika iz sedam država Jugoistočne Evrope. Obuku organizuju Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine, Odjel OSCE-a za transnacionalne prijetnje i Misija OSCE-a u BiH.

Tokom obuke, kako se navodi u saopštenju Misije OSCE u BiH, stručnjaci iz oblasti bezbednosti razmatraće načine na koje se međunarodni IKT instrumenti mogu koristiti kako bi se ublažile posledice cyber incidenata te povećala otpornost državnih IKT sistema. Ovo je takođe prilika za razmenu informacija i iskustava o primeni praktičnih mera u cilju poboljšanja cyber bezbednosti u regionu.

Poseban naglasak će biti stavljen na ulogu OSCE-ovih mera za izgradnju povjerenja u oblasti IKT-a i cyber prostora, koje su usvojile države članice OSCE-a s ciljem povećanja bezbednosti u cyber prostoru te sprečavanja neželjenih međudržavnih tenzija koje mogu da proizađu iz korištenja IKT-a. Ove mere nude konkretne alate i mehanizme za smanjenje rizika pogrešnog tumačenja, nesporazuma i konflikta koji mogu proizići iz korištenja IKT-a u odnosima među državama.

„U svetu koji se digitalizuje, potencijalni cyber napad može ugroziti državu na brži i sistematičniji način od bilo koje druge pretnje. To je pretnja koja zahtijeva naš intenzivniji angažman, kreativna rešenja i, što je najvažnije, bolju koordinaciju. Države u razvoju, poput BiH, posebno su ugrožene kada su u pitanju posledice cyber napada zbog slabe kritične infrastrukture, ekonomije u razvoju, nedovoljno informisanih građana i korisnika, te nemogućnosti institucija da osiguraju efektivan odgovor na takav napad“, izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton.

Službenica OSCE-a za cyber bezbednost, Szilvia Toth, takođe je naglasila potrebu za međunarodnom saradnjom na polju informacijskih i komunikacijskih tehnologija i cyberbezbednosti, rekavši da „moramo shvatiti da su rizici koji dolaze iz cyber prostora globalnog karaktera te da je svaka država sigurna samo onoliko koliko i susedna država, a svaka regija koliko i druge regije“.

Obuka u Bosni i Hercegovini je peta po redu regionalna obuka koja se organizuje u državama članicama OSCE-a s ciljem jačanja kapaciteta i izgradnje poverenja unutar cyber prostora, uzimajući u obzir okolnosti u pojedinim regijama, najbolje primere iz prakse i pristupe cyberbezbednosti.