Studija na Kosovu: Mekel najpopularnija, SAD vodeći partner

Studija na Kosovu: Mekel najpopularnija, SAD vodeći partner

Studija Instituta za političke studije u Prištini, objavljena u utorak, pokazala je da građani Kosova vide Sjedinjene Američke Države, Nemačku i Veliku Britaniju kao tri glavne partnerske zemlje.

Kada je reč o svetskim liderima koji su najomiljeniji, nemačka kancelarka Angela Merkel očigledno je smatrana najomiljenijim liderom za Kosovare, a 53 odsto je glasalo za nju, dok američkog predsednika Donalda Trampa omiljenim smatra samo 17 odsto ispitanika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pobeđen od strane predsednika Trumpa stidljivom razlikom te ga je 15,7 posto Kosovara proglasilo omiljenim liderom.

87 odsto kosovskih Srba više voli ruskog predsednika Vladimira Putina kao svog omiljenog međunarodnog lidera, ali svega 4,3 odsto favorizuje Putina kada se uzme u obzir ukupan broj ispitanika.

Rusija je rangirana kao najgora država u pogledu sposobnosti ostvarivanja pozitivnih spoljnih odnosa i doprinosa svetskom miru, pri čemu je Nemačka dobila najveću ukupnu ocenu za ovu vrstu ponašanja u odnosu na druge države.

Izveštaj ističe da građani Kosova i dalje vide NATO kao najvažniju organizaciju koja pruža bezbednost za zemlju.

„NATO vodi ubedljivo sa negde oko 60 odsto, dok je Evropska unija na drugom mestu sa nešto manje od 20 procenata. Međutim, u drugim pitanjima Evropska unija je imala pozitivnu ocenu, što znači da, kada smo pitali građane kako danas ocenjuju pristup EU prema Kosovu, apsolutna većina ga je ocenila kao pozitivan“, pominje se u studiji.

U regionalnom smislu, 82,9 odsto Kosovara glasalo je za Albaniju kao glavnog ekonomskog partnera na Zapadnom Balkanu, a 9,5 odsto je izabralo Severnu Makedoniju, dok je Srbija treća sa 3,9 odsto.

Izveštaj Prištinskog instituta za političke studije takođe je merio raspoloženje građana o njihovom očekivanju da postignu sporazum između Kosova i Srbije, a malo građana veruje da bi takav sporazum mogao biti postignut 2020. godine, pri čemu se većina nada da će se to moći postići u roku od 3 godine./ibna