Subašić: Tužićemo grčke institucije zbog učešća Zlatne zore u genocidu

Subašić: Tužićemo grčke institucije zbog učešća Zlatne zore u genocidu

Predsednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić rekla je u sredu da će udruženja porodica žrtava genocida najverovatnije tužiti grčke institucije koje nisu sprečile pripadnike organizacije Zlatna zora da dođu u Srebrenicu i učestvuju u genocidu.

U izjavi za agenciju IBNA, Subašić je rekla da njihovi advokati rade na prikupljanju dokaza koji će potvrditi da su pripadnici Zlatne zore učestvovali u svim događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, kada je ubijen veliki broj Bošnjaka iz zaštićene zone UN.

“Tužili smo holandsku Vladu i Ministarstvo odbrane zbog uloge holandskog bataljona u ovim događajima. Na isti način ćemo najverovatnije tužiti i grčke institucije jer su odgovorni za sve što se dešavalo, ali o detaljima je još rano govoriti,” rekla je Subašić.

Dodala je da je Zlatna zora zvanično registrovana kao organizacija u Grčkoj što dalje znači da su grčke institucije dozvolile njihov rad te su, prema njenim rečima, odgovorne i u ovom slučaju.

“Advokati još razmatraju način na koji će to biti urađeno i sve će biti uskoro poznato,” naglasila je Subašić.

Iako, kako tvrdi, postoji veliki broj dokaza da su grčki državljani učestvovali u ovim događajima, advokati traže dodatne dokaze kako bi formirali čvrstu tužbu čiji će ishod biti osuđujuća presuda. Subašić dodaje da najverovatnije neće biti pojedinačnih tužbi ali da detalje ne može da otkriva.

“Postoji veliki broj dokaza o njihovom učešću u ovim događajima. Postoje fotografije i snimci, postoje i svedoci koji su čuli da neki od vojnika koji su razdvajali civile u Potočarima govore grčki jezik,” rekla je Subašić.

Ona je istakla da je put do pravde dug ali da će sve jednog dana biti završeno. “Mnogi od nas to neće živeti toliko dugo ali će pravdu dočekati naša deca naši unuci. Ovaj zločin ne zastareva,” naglasila je Subašić.

Prema ranijim istraživanjima, najmanje 11 pripadnika Zlatne zore, sa amblemima “Grčke dobrovoljačke garde”, bilo je prisutno u Srebrenici tokom tragičnih događaja u julu 1995. godine.