Sud BiH zaustavio izručenje državljana Turske

Sud BiH zaustavio izručenje državljana Turske

Vlast u Ankari zvanično je putem Ministarstva pravde BiH do sada zatražila izručenje četiri državljana Turske koje režim predsednika Tajipa Redžepa Erdoana traži zbog sumnje da su članovi, kako je naziva tamošnji režim, „naoružane terorističke grupe FETO“, čiji je osnivač Fethulah Gulen (Fethullah)“.

Dnevni Avaz je ekskluzivno objavio dodatne informacije i imena osumnjičenih u ovom slučaju.

Iz Suda BiH je, međutim, Avazu potvrđeno da je ova pravosudna institucija odbila zahteve za izručenje, jer nisu ispunjene pretpostavke da državljani Turske, koji žive u BiH, budu izručeni matičnoj zemlji.

Iako ih Turska traži jer su navodno pripremali državni udar, stav BiH je jasan – FETO nije na spisku terorističkih organizacija Ujedinjenih naroda niti je delo za koje se potražuju predstavlja krivično delo po zakonodavstvu BiH. Prema podacima „Avaza“ reč je o državljanima Turske koji su od 2016.godine nalaze u BiH, a to su Humejra Gokčen, Ozer Ozsaraj, Sedat Tozluk i Etem Erdomuš.

Molbe za Gočken, Erdomuša i Ozsaraja, odbijene su 2017.odnosno krajem 2018.godine.

Kada je u pitanju Tozluk, saznajemo da je Turska zatražila da se on uhapsi i izruči  30. januara ove godine. Ali, i taj je zahtev odbijen, čime je on ostao da živi u BiH.

Turska u zahtevu navodi da je za krivično delo za koje su sumnjiče ovi državljani propisana kazna zatvora u trajanju od 7,5 do do 15 godina.

Ali, kada je u pitanju nedavni zahtev predsednika Erdoana da mu se ultimativno izruči 10 državljana Turske i to nakon sastanka u Predsedništvu BiH, s članovima ove institucije, saznajemo da zvanično još  nikada nije upućena molba pravosudnim institucijama za postupanjem.

Za ove je osobe samo zatraženo od Službe za poslove s strancima poništenje pasoša i ukidanje boravišne dozvole. Nezvanično, reč je osim prefesora Alija Lafcioglua, za kojeg je postupak obustavljen i o građanima Neđli Javuz, Aliju Ogeu, Mehmedu Afačanu, Ismailu Sozuru, Abdulahu Pamukču, Okaju Ozbalu.

Sud je, kako je nedavno naveo njihov advokat Nedim Ademović, donio rešenja kojima se zabranjuje organima BiH da do okončanja sudskog postupka izvršavaju rešenja BiH bezbednosnih institucija.

Uoči prošlogodišnje posete predsednika Turske Erdoana Sarajevu, na Aerodromu Sarajevo uhapšeni su članovi porodice Kara, jer su s tri lažna pasoša pokušali ući u BiH.

I članove ove porodice, prema nezvaničnim informacijama „Avaza“, vlast u Ankari sumnjiči za pripadnost organizaciji Gulena.

 

To je jedan od razloga zašto su od BiH vlasti nakon privođenja zatražili međunarodnu zaštitu – azil.

Ekrem Kara, kako je objavila turska novina „Gaziantep Olusum“, bivši je docent na Univerzitetu u Gaziantepu, koji je u septembru 2016. proteran s još 74 profesora zbog sumnje da su bili u kontaktu s organizacijom FETO.