Sudsku presudu u “slučaju terorizma” Moskva smatra neprijateljskim aktom

Sudsku presudu u “slučaju terorizma” Moskva smatra neprijateljskim aktom

Presuda Višeg suda u Podgorici u slučaju pokušaja terorističkog akta na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. ne ostavlja sumnju da je crnogorski pravosudni sistem ispolitizovan i podvrgnut vanjskoj manipulaciji, saopštilo je medijima Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

U saopštenju se takođe navodi da odnosi između dve zemlje u istoriji nikada nisu bili lošiji .

“S obzirom na pristrasnost istrage i suda, osuđujuće presude protiv optuženih u predmetu, uključujući i dva ruska državljana, bile su očekivane”, saoštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Crnogorski mediji izvestili su da, za Moskvu, dokazi koje je tužilac izneo “jasno i nedvosmisleno pokazuju apsurdnost i nedoslednost teze o navodnoj zaveri nametnutoj prije dvije godine”.

“Još jednom, kategorički poričemo mogućnost učešća zvanične ruske strane u inkriminisanim pokušajima organizovanja nezakonitih radnji i smatramo da su takve optužbe apsolutno neosnovane. Sudsku odluku smatramo prvenstveno kao element oportunističke unutrašnje političke borbe koja je usmerena na eliminaciju političkih oponenata u vladi. Ovaj neprijateljski korak može samo pogoršati negativne aspekte u rusko-crnogorskim odnosima, koji su već na najnižoj tački u njihovoj čitavoj istoriji,” kaže rusko Ministarstvo.

U prvostepenom postupku, sudija Suzana Mugoša u Višem sudu u Podgorici izrekla je prvostepenu presudu optuženom za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine

Lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, proglašeni su krivima i osuđeni na po pet godina zatvora. Vozač DF Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest meseci zatvora. Najveća kazna izrečena je državljanima Rusije, Eduardu Shishmakovu i Vladimiru Popovu, 15 i 12 godina zatvora.