Sukob oko Novartisa se nastavlja

Sukob oko Novartisa se nastavlja

Dokument objavljen juče u Katimeriniju pokrenuo je novi krug sukoba SIRIZA i Vlade zajedno sa Pokretom za promene u vezi sa slučajem Novartis.

Otkriveni dokument sadrži brifing od strane tužitelja za korupciju Vrhovnom sudu sa „vrlo poverljivim“ dokazima iz SAD-a. Konkretno, izveštava se da su dva zaštićena svedoka imenovana od strane advokatske firme da svedoče u SAD-u u zamenu za finansijsku korist, koje im daje američki zakon.

Kako navodi list, pozivajući se na pravosudne izvore, to bi moglo dovesti do otkazivanja svedočenja dvojice svedoka. Tužilac za korupciju takođe izveštava da su svedoci, između ostalog, „imali pristup i bili svesni dokaza o podmićivanju u ime Novartisa prema funkcionerima u Grčkoj“.

Nova demokratija i KINAL smatraju da ovi dokumenti dokazuju da je prethodna Vlada namestila „prevaru“ kako bi naštetila političkim protivnicima. Sve to se dešava u vreme kada je u parlamentu osnovan istražni komitet za ispitivanje političkih i sudskih manipulacija. Podseća se da je vođena istraga za 10 političkih ličnosti, bivših premijera i ministara zdravlja Nove demokratije i tadašnjeg PASOK-a. Arhivirano je sedam dosijea; tri su i dalje pod istragom vlasti.

SIRIZA tumači stvari na potpuno drugačiji način jer zvaničnici stranke smatraju da ovaj dokument dokazuje upravo suprotno, da nema izmišljanja i da su svedoci pouzdani. Kao što ističe glavna stranka opozicije, u slučaju da se potvrdi da su svedoci sami svedočili FBI-u i grčkim vlastima, tvrdnje o „prevari“ biće u potpunosti nevažeće.

Razlog je što su svedočenja FBI-a u vezi sa grčkim interesom za skandal sa Novartisom, objavljeni pre leta 2016., mnogo pre nego što je započela istraga u Grčkoj. “Jedini način da tvrdnje o izmišljotinama budu validne jeste da Nova demokratija zvanično otkrije da je i FBI umešan”, prokomentarisao je visoki funkcioner SIRIZA-e.

SIRIZA ne menja članove odbora

U isto vreme, očekuje se da će odgovor Alexisa Tsiprasa na zahtev predsednika parlamenta za zamenu D. Tzanakopulosa i P. Polakisa iz pretkrivičnog odbora biti odbijen. Većina odbora Nove demokratije – KINAL odlučila je da se dva poslanika SIRIZA uklone iz odbora, s tim što će oni biti pozvani da svedoče kao svedoci, pošto je jedan bio državni ministar, a drugi kao zamenik ministra za zdravstvo.

Odluka koja je izazvala žestoku reakciju SIRIZE, koja je govorila o parlamentarnom puču i nezakonitosti. U tom kontekstu, u pismu predsedavajućem Doma, Al. Tsipras je pozvao na sprovođenje parlamentarnog legitimiteta. Međutim, predsednik je odgovorio u prilog odluci odbora, ističući da nema kršenja Poslovnika Doma, čak i pozivajući glavnog lidera opozicije da ih zameni.

Posle sastanka u sedištu SIRIZA odlučeno je da Al. Tsipras odgovori negativno, optužujući predsedavajućeg Doma da radi kao lider većinske stranke, a ne kao lider celog parlamenta. „Nećemo zagovarati nezakonitost“, naglasili su funkcioneri SIRIZA, govoreći o obračunu i pokušaju zataškavanja. Očekuje se da će to doneti novu napetost i odlaganja u radu odbora, koji bi trebalo da održi sednicu u četvrtak. / ibna