Sukob, pitanja i optužbe zbog plutajuće barijere

Sukob, pitanja i optužbe zbog plutajuće barijere

Najveća opoziciona stranka u Grčkoj, SIRIZA, izrazila je žestoko protivljenje kupovini plutajuće barijere dužine 2,7 kilometara čiji je cilj da se spreči dolazak izbeglica i migranata, dok su se i zvaničnici Unije takođe pozabavili tim problemom. Nadležni ministar N. Mitarakis rekao je za Grčku da „nismo zemlja u koju je ulaz slobodan i poduzimamo svaki korak da zaštitimo svoje granice“. „Tražimo  sva sredstva koja bi nam mogla pomoći da zaštitimo granice Grčke, koje su i granice Evrope. Neka svi ovo shvate. Stvari su se promenile“, naglasio je portparol vlade.

Podsećamo da će, prema vladinom planu, Grčkoj biti isporučena plutajuća barijera dužine 2,7 kilometara po ceni od 500 000 evra čija je svrha proba celog sistema. Cilj je sprečiti da imigranti i izbeglice dođu iz Turske na grčka ostrva. S jedne strane se postavljaju pitanja o tome da li ova mera krši ljudska prava i pristup zemlji azila, a s druge, da li će ona biti efikasna, jer obuhvata samo mali deo takozvanih izbjegličkih puteva. Nadalje, ostaje pitanje bezbedne plovidbe u delu mora u kojem će barijera biti postavljena.

SIRIZA: Prekršena su evropska i međunarodna pravila

„Tender za kupovinu plutajuće barijere za „sprečavanje“ ulaska izbeglica u zemlju morskim putem je sramota koja predstavlja udar na humanizam i osećaj solidarnosti našeg naroda, a istovremeno krši evropske i međunarodne standarde“, naglasila je SIRIZA u saopštenju, opisujući politiku Mitsotakisove Vlade kao „šamar“ ljudskim pravima.

Pitanja troškova

Postavlja se i više pitanja u vezi troškova. SIRIZA posebno govori o obaveštenjima o skupoj barijeri koja može biti završena u roku od pet dana, “a više podsećaj na poklon nekim proizvođačima nego na stvarnu efektnu intervenciju”. “Kako drugačije objasniti da će pola miliona biti potrošeno na barijeru dugu 2,5 km?”, pitaju se oni.

SIRIZA postavlja pitanje Komisiji

U isto vreme, portparol stranke SIRIZA govori o manipulacijama u komunikacijama koje završavaju u mraku. “Ovi potezi ukazuju na uznemirenost koja je preovladala u  administraciji Nove demokratije koja treba da pokaže da radi bilo kakav posao na pitanju izbeglica, nakon nekoliko uzastopnih zastoja sa kojima se suočila posle samo šest meseci upravljanja”, istakao je Al. Charitsis. U međuvremenu, poslanik K. Arvanitis, obraćajući se Komisiji, izjavio je da bi realizacija projekta barijere i njegovo moguće prihvatanje od strane Komisije značilo da se međunarodno pravo ignoriše, govoreći o “krivičnom nepoštovanju postupaka u vezi sa azilom, što osuđuje na propast izbeglice koje stižu iz ratnih zona “.

KINAL, koji poziva vladu da postavi „prepreku za budale“, takođe je oštro reagovao. Prema KINAL-u, ovo je prilično neprimerena mera. „2.700 metara „plutajućeg zaštitnog mehanizma“ štiti obale od zagađenja mora, smeća i meduza. Oni su korisni. Sjajna ideja njihovog korišćenja kao mere za zaustavljanje protoka dokazuje da je vlada dogurala do ivice“, komentarisala je stranka.

Zvaničnici komisije izrazili su zabrinutost, a Amnesti International je kritikovao plan

U razgovoru sa novinarima, zvaničnik Unije izrazio je rezerve, ističući da bi trebalo razjasniti da li plutajuća barijera krši pravila Unije o poštovanju ljudskih prava i postupku azila. Sa svoje strane, Međunarodni direktor istraživanja za Evropu Amnesty International-a, Massimo Moratti, istakao je o zabrinjavajuću eskalaciji u naporima aktuelne grčke vlade da „otežaju posao tražiocima azila i izbeglicama da dođu do obala, stvarajući veće rizike za one koji beže očajnički tražeći bezbednost“. Amnesti International čak postavlja ozbiljna pitanja u vezi sa sposobnošću spasilaca da nastave pružati pomoć ljudima koji pokušavaju da pređu u opasan morski prelaz Lesvos. / ibna