Sukob Tsiprasa i Mitsotakisa tokom debate o poverenju

Sukob Tsiprasa i Mitsotakisa tokom debate o poverenju

Debata u grčkom parlamentu povodom glasanja o poverenju koje je zatražila administracija premijera Alexisa Tsiprasa počela je u sredu naveče, što će kulminirati glasanjem u petak.

Premijer Tsipras i glavni lider opozicione partije Kiriacos Mitsotakis tokom debate u Domu, licem u lice, žestoko su se sukobili oko širokog spektra pitanja, uključujući ekonomiju, korupciju i evropske izbore. Usred veoma zategnute klime, dva lidera su jedan drugog žestoko napali i izneli niz optužbi.

Obraćajući se Domu, premijer Tsipras zatražio je od poslanika da podrže njegovu vladu u glasanju o poverenju, dopuštajući tako da provede skup mera pomoći predstavljenih na konferenciji za novinare u utorak. Grčki premijer se u velikoj meri osvrnuo na novi paket pomoći, za koji je rekao da će “početi ispravljati nepravde iz prošlosti”, dok predviđa da će Nova demokracija (ND) “biti prisiljena glasati za mere vlade jednu po jednu” . “Naš plan se ne sastoji od koristi, trikova i poklona”, tvrdi Tsipras.

“Želim tražiti glasanje o povjerenju u naš plan [za zemlju] i glasanje o osudi politika MMF-a. Vreme je da grčki narod sudi o nama na osnovu naših akcija […] Tražim glasanje o poverenju u plan oporavka za ekonomiju zemlje u naredne četiri godine”, izjavio je premijer.

On je potom krenuo u oštar napad na glavnu opoziciju, tvrdeći da je Kiriacos Mitsotakis zagovornik mera koje finansira MMF i da će usvojiti razornu neoliberalnu politiku ako dođe na vlast. “Zašto se kriješ, zašto odbijaš našu ponudu za televizijsku debatu”, pitao je Tsipras Mitsotakisa. „Ja sam u politici 11 godina […] Nisam se obogatio […] Gospodin Mitsotakis je nesposoban da me optužuje da sam blizu elite ili da potičem iz političke porodice“.

Pozivajući se na zahtev Nove demokratije za smenu zamenika ministra zdravlja Pavlosa Polakisa, u vezi sa njegovim verbalnim napadom na poslanika Nove demokratije Steliosa Kimbouropoulosa, Tsipras je rekao da to poštuje, dodajući da on tretira sve osobe sa invaliditetom sa najvećim poštovanjem.

S druge strane, glavni opozicioni lider Kiriacos Mitsotakis lično je napao premijera, napominjući njegove navodne veze sa poslovnim interesima. Mitsotakis je kritikovao premijera Tsiprasa zbog pokrivanja zamenika ministra zdravlja Pavlosa Polakisa nakon što je sugerisao da je Stelios Kimbouropoulos koristio zakone oinvalidima kako bi dobio posao u javnom sektoru. Mitsotakis je naglasio da Tsipras brani i štiti vulgarnost i fašizam zamenika ministra zdravlja. “Tsipras i Polakis su jedna te ista stvar”, rekao je šef ND-a.

Mitsotakis je rekao poslanicima da će njihov glas u ovoj debati odgovoriti na pitanje: “Da li ste sa Tsiprasom i Polakisom, ili sa većinom Grka?”

Komentarišući vladin ekonomski plan Mitsotakis je rekao da je Tsiprasova ekonomska politika “potpuna laž”, dok su mere koje su predstavljene bile besmislene i “lažni poklon” budući da su građani Grčke bili jako opterećeni mnogo godina.

“Grci znaju u kakvom stanju ćete predati zemlju […] sa uništenom srednjom klasom i mlađom generacijom koja je pobegla”.

Konačno, Kiriacos Mitsotakis je tvrdio da Ministarstvo finansija uvažava ekonomski manifest Nove demokratije, kopirajući predloge i mere iz programa desničarske stranke.