Sukobi na grčko-turskoj granici – “Grčka policija ciljala na migrante”

Sukobi na grčko-turskoj granici – “Grčka policija ciljala na migrante”

Grčka granična policija oštro je odgovorila na sukobe na grčko-turskoj granici, početkom marta. Ovo je očito iz izveštaja nemačkog magazina Der Spiegel, međunarodne organizacije novinara istraživača Bellingcat i holandske novinarske platforme Pointer (KRO-NCVR).

Muškarac iz Pakistana mogao je biti ubijen kada je grčka strana otvorila vatru i povređen je nakon što su stotine izbeglica i migranata Turske krenule na granicu. Grčka negira da je odgovorna i govori o “lažnim vestima sa turske strane”. Zeleni u Evropskom parlamentu sada traže istragu.

Rekonstrukciju koja će biti emitovana na holandskom kanalu NPO2 u petak uveče već je videla holandska poslanica Tineke Strik (GroenLinks). „Neverovatno je da su grčke vlasti otvorile jaku vatru na nevine ljude na evropskim granicama. Ovo ne može proći nekažnjeno.”

Strik želi pojašnjenja od grčke Vlade i Evropske komisije. “Ako nema ubedljivog dokaza za suprotno, Evropski parlament mora sam preduzeti dalje korake i osnovati istražnu komisiju.”

U trenutku incidenta, stotine evropskih graničara Frontexa bile su stacionirane na grčkoj granici. Još uvijek nije jasno u kojoj su meri oni bili svesni ili čak uključeni u pucnjavu, rekla je Strik. „Od njih se zahteva da nadgledaju i sankcionišu kršenja osnovnih prava tokom svojih operacija.“ / Ibna

Foto Tvitter @bellingcat