Susret Mitsotakisa i Anastasiadesa u vreme neprihvatljivih izjava Čavušoglua

Susret Mitsotakisa i Anastasiadesa u vreme neprihvatljivih izjava Čavušoglua

Šta je rečeno nakon sastanka grčkog premijera sa kiparskim predsednikom

Autor: Michalis Michael

Grčka je odkučno podržava Kipar na svakom koraku, i što je najvažnije unutar EU, jer u završnici stavovi Turske direktno utiču i na evropske interese, izjavio je danas grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, nakon dočeka predsednik Kipra Nicosa Anastasiadesa i članova kiparske delegacije u palati Maximos, u Atini.

Tokom sastanka koji je u podne održan u kancelariji premijera, Mmitsotakis je, obraćajući se predsedniku Anastasiadesu, izjavio: „Pozdravljam vas u Atini u izuzetno simboličnoj poseti. Vi ste prvi šef države koji u Grčkoj pozdravljam kao premijer nove vlade, ali to je takođe veoma značajna poseta jer se pitanje Kipra opet našlo na prekretnici.

Očekujem da ćete me upoznati sa najnovijim dešavanjima, vašim kontaktima sa tursko-kiparskim liderom i specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN-a. Znam, međutim, da će fokus naše diskusije biti na našoj stalnoj brizi o prestanku okupacije i ukidanju anahronističkih garancija na Kipru. Razumem da prepreke koje druga strana postavlja kada je u pitanju nastavak pregovora ne dopuštaju napredak, uprkos vašem izrazito konstruktivnom stavu, dok istovremeno napadačko ponašanje Turske na obali Kipra i dalje provocira. Praćeno suprotstavljenom retorikom, to takođe ukazuje na međunarodnu izolaciju.

Bez obzira na to, naši strateški izbori ostaju čvrsti i napor se nastavlja; i želim da znate, dragi moj Nicos, vi i celokupni kiparski helenizam, da Grčka uvek stoji uz Kipar, uključujući i ovaj napor da se ostrvo ponovo ujedini, kako bi njegova prava bila iskazana poštovanjem. Grčka podržava Kipar na svakom koraku, i što je najvažnije unutar EU, jer u završnici stavovi Turske direktno utiču i na evropske interese. Danas ćemo imati priliku, zajedno s našim partnerima, da koordiniramo naše akcije pre Generalne skupštine UN-a, foruma koji je uvek pravo mesto za podizanje svesti naših partnera, za jačanje temelja Kipra; i ovom prilikom možemo takođe da razgovaramo o našem predstojećem trilateralnom sastanku u Egiptu 8. oktobra, tako da zajedno tri zemlje, koje su prijateljice jedna drugoj, mogu da pojačaju napore za stabilnost, za razvoj u centralnoj regiji istočnog Sredozemlja.

Još jednom dobrodošli u Grčku i dobrodošli u svoj dom“.

Kiparski predsednik Anastasiades prokomentarisao je: „Stvarno osećam potrebu, pre svega, da izrazim zahvalnost kiparskog naroda na svemu što ste istakli, za činjenicu da Grčka ostaje stalno prisutna u nacionalnom pitanju Kipra; i opisujem ga kao nacionalno, jer se velikim delom tiče Grka, a da ne zanemarim činjenicu da sigurno pogađa sve Kiprane, kao i moje sunarodnjake kiparske Turke.

Kao što je ispravno istaknuto, daćemo priliku prvo da se informišemo a zatim da reagujemo na jučerašnje neprihvatljive izjave turskog ministra spoljnih poslova, koje nažalost ističu i dokazuju snažnu zabrinutost grčko-kiparske zajednice, o tome da zajednicu kiparskih turaka u potpunosti kontroliše Turska. Zaista u ovom trenutku neki zahtevi izazivaju zabrinutost u pogledu budućnosti onoga što želimo izgraditi, održivosti rešenja, njegove funkcionalnosti i uopšte opravdanosti traženja trajnih garancija, trajnog prisustva okupacionih trupa itd. Drugim rečima, ta bi se kontrola nastavila, čak i nakon pronalaženja rešenja koje bi obe zajednice trebale biti obostrano prihvatljive.

Preduzeli smo korake; dogovorili smo neke stavove. Nažalost, ono što je usledilo, što je potvrđeno i jučerašnjim izjavama Čavušoglua, u jednom trenutku izaziva zabrinutost zbog namera Ankare, ali i mogućnosti da se konačno nastavi smislen dijalog, kako bi se došlo do željenog rešenja.

Imat ćemo priliku da razgovaramo o koordinaciji djelovanja i u UN-u i u EU, i naravno da razvijemo zajedničku politiku, a ne o tome da favoriziramo kiparske Grke, već o uslovima koji će nam pružiti mir, stabilnost i perspektivu na Kipru. Pravilno, funkcionalno i održivo rešenje problema Kipra može dovesti do boljih odnosa između Grčke i Turske.

Želim vam još jednom zahvaliti na srdačnoj dobrodošlici, ali i na vašem čvrstom stavu kada je u pitanju podrška kiparskom helenizmu koji se neprestano suočava sa izazovima, i uopšte, kada je u pitanju potreba da se konačno postigne rešenje, će smanjiti tenzije u regionu“.

Nakon sastanka, predsednik Anastasiades i grčki premijer, zajedno sa članovima dveju delegacija, otišli su na radni ručak. U ime Grčke, sastanku grčkog premijera i kiparskog predsednika prisustvovali su grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, zamenik ministra premijera i portparol vlade Stelios Petsas, direktor diplomatske kancelarije premijera Aleksandra Papadopoulou, direktor kancelarije za evropske poslove generalnog sekretarijata premijera Dimitrisa Mitropoulosa, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, Themistocles Demiris, direktor diplomatske kancelarije Ministarstva spoljnih poslova Ioannis Tsaoussis, kao i direktora A2 za Kipar Konstantinos Kollias. Kiparsku delegaciju čine ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides, ambasador Kipra u Atini Kyriakos Kenevezos, portparol vlade g. Prodromos Prodromou, zamenik ministra bez portfelja Vasilis Palmas, direktor kabineta predsednika g. G. Kyriacos Kouros, kao i službenik diplomatskog biroa predsednika, g. Pantelis Pantelides. / ibna