Švajcarska Vlada donirala osam miliona maraka za projekte iz oblasti zaštite okoline

Švajcarska Vlada donirala osam miliona maraka za projekte iz oblasti zaštite okoline

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i ambasadorka Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o grantu, u vrednosti oko osam miliona KM, za projekt zaštite okoline.

Radi se o projektu “Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci” kojim je predviđeno da se aktivnostima u okviru projekta nastavi doprinos zaštiti okoline u tom gradu i unapređenju života stanovništva te regije. Kako je Gradiška na reci Savi, koja je granica s Hrvatskom i teče prema Srbiji, donacija predstavlja regionalni projekat.

Ovaj grant, koji je zapravo “poklon švajcarskih poreskih obveznika stanovnicima u Gradišci i drugima uz Savu nizvodno od Gradiške”, osiguran je za projekt za koji je prethodno Vlada Nemačke obezbedila10,2 miliona eura.

Ministar Bevanda podvukao je važnost ovakvih sporazuma imajući u vidu činjenicu da se oni direktno tiču unapređenja života građana i lokalnih zajednica zbog čega je izrazio nadu da će se radovi završiti u predviđenim rokovima.

Ambasadorka Švicarske Andrea Rauber Saxer kazala je da ovaj projekt pokazuje koliko se toga može uraditi ukoliko lokalnu zajednicu vode predani političari, pojasnivši da se tim grantom dopunjuju sredstva koje je nemačka vlada izdvojila za isti projekt.

“Sredstva izdvojena za taj projekt zapravo su poklon i za planetu što je i bila jedna od motivacija da pomognemo prikupljanju i prečišćavanju otpadnih voda jer želimo doprineti osiguranju čiste planete za sve,” dodala je Rauber Saxer.

Napomenula je na doprinos Švicarske u obezbeđenju čistih reka u BiH, te pozvala sve stanovnike BiH da brinu o prirodnim lepotama, jer svaki pojedinac može uraditi mnogo toga u zaštiti prirode ili borbi protiv zagađenja i doprineti smanjenju količine otpada.