back to top
NaslovnicaRegionSVE JE SIGURNIJE: Crnogorski parlament će raspravljati o rezoluciji o Jasenovcu, očekuje...

SVE JE SIGURNIJE: Crnogorski parlament će raspravljati o rezoluciji o Jasenovcu, očekuje se oštar odgovor HRVATSKE

Sve je izvjesnije da će crnogorski parlament u petak raspravljati o rezoluciji o Jasenovcu.

Rezolucija o Jasenovcu je u skupštinskoj proceduri od 17. maja, kada su je na inicijativu šefa crnogorskog parlamenta Andrije Mandića. Među potpisnicima su i predstavnici Spajićevog pokreta Evropa Sad.

Međutim, rezolucija o Jasenovcu nije na dnevnom redu crnogorskog parlamenta već mjesec i po dana, jer se vladajuća većina složila da se o njoj raspravlja nakon što Crna Gora dobije pozitivan izvještaj EU o ispunjavanju privremenih mjera u Poglavlja 23 i 24, koje se očekuje danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, piše Index.

- Advertisement -

Iz tog razloga, crnogorska opozicija tvrdi da je Mandić zakazao sjednicu crnogorskog parlamenta za 28. jun s namjerom da se dnevni red dopuni rezolucijom o Jasenovcu.

Da li će se tvrdnje crnogorske opozicije obistiniti, moglo bi se znati već nakon Međuvladine konferencije EU i Crne Gore u Briselu, kada će premijer Crne Gore Milojko Spajić izaći pred novinare i odgovarati na njihova pitanja.

U saopštenju oštar odgovor hrvatske diplomatije

U diplomatskim krugovima u Podgorici spekuliše se da bi hrvatski odgovor na eventualno crnogorsko usvajanje rezolucije o Jasenovcu mogao biti “žestok”, a tvrdi se da njeno usvajanje ne bi politički i diplomatski naškodilo Hrvatskoj, ali bi moglo da nanese štetu Crnoj Gori.

Ali nakon što je rezolucija o Jasenovcu ušla u skupštinsku proceduru, Zagreb je oštro zaprijetio da će njeno usvajanje usporiti ambiciju Crne Gore da postane punopravna članica EU.

- Advertisement -

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je prilikom nedavne posjete Tivtu rekao da je za Zagreb neprihvatljiva i besmislena rezolucija o Jasenovcu i istakao da „Crna Gora treba da se suoči sa svojom istorijom, ako je sklona rezolucije“.

On je podsjetio da je Hrvatska ostvarila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve i da „može biti uzor zemljama Zapadnog Balkana, prije svega Crnoj Gori”.

“Da nije bilo Hrvatske, Crna Gora ne bi ušla na primjer u NATO. Mi smo Crnoj Gori predali sva dokumenta na hrvatskom jeziku. Pomagali smo joj od samog početka i pomoći ćemo joj. Ali želimo i poštovanje sa crnogorske strane Sve što to ne ide u prilog mi to ne možemo pozdraviti“, rekao je šef hrvatske diplomatije.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

PLATIO JE 290.000 EVRA ZA POVEĆANJE POLNOG ORGANA: “Iskusio sam strašne bolove, nijedna djevojka nije željela biti sa mnom”

Velika muka: Kako muškarcima "operacije penisa" pretvaraju život u agoniju Od kada je sveta i...

SAMO SAM JEDNO PITAO – Meštanin sela gdje je likvidiran Hajrizi susreo se OČI U OČI SA UBICOM: Tada sam samo čuo rafale.. (VIDEO)

Dragoljub M., meštani Trbušnice otkrio je detalje susreta sa Albancem Fatonom Hajrizijem koji je...

ŠAMPION PROTIV DEBITANTA NA POČETKU SEZONE: Gdje pratiti direktni prenos meča Crvena zvezda – Jedinstvo Ub

Fudbaleri Crvene zvezde dočekuju ekipu Jedinstva sa Uba u prvom kolu novog šampionata Superlige...