SIRIZA i Nova demokratija raspravljaju o postupanju sa migrantskim i izbegličkim tokovima

SIRIZA i Nova demokratija raspravljaju o postupanju sa migrantskim i izbegličkim tokovima

Glavna grčka opoziciona stranka SIRIZA žesoko je kritikovala admnistraciju premijera Kyriacosa Mitsotakisa zbog načina na koji upravlja migrantskom krizom, u vreme pooštravanja graničnih kontrola zbog hiljada migranata koji poslednjih dana pokušavaju preći iz Turske u Grčku.

Prema izvorima SIRIZA, pristup grčke Vlade onome što je Mitsotakis nazvao „asimetričnom pretnjom“ ide u pogrešnom pravcu. Isti izvori smatraju da premijer pogrešno prikazuje nedavna dešavanja na severnoj granici Grčke s Turskom kao situaciju koja je slična ratu.

Štaviše, opozicija optužuje vladajuću Novu demokratiju da podstiče nacionalizam a time i nasilne reakcije stanovnika na dolazak migranata u blizini graničnih prelaza i istočnih egejskih ostrva.

Levičarska stranka objavila je u ponedeljak dokument u kojem je navela Vladinih „deset grešaka u vezi sa izbegličkim pitanjem“, pozivajući Vladu da razgovara o predlozima sa opozicijom, ističući da je spremna na kompromis u vezi s tim problemom. Izvori Nove demokratije odbacili su prijedloge SIRIZE, istovremeno naglašavajući da se lider te stranke Alexis Tsipras „nigde ne pojavljuje u ovom za državu ključnom vremenu“.

Izveštaji lokalnih medija ističu da glavna opoziciona stranka namerava pojačati kritike na postupanje Vlade u odnosu na dolazak izbeglica i migranata.

Politički analitičari, u međuvremenu, ističu da je ovo pitanje privlačno glasačima SIRIZE, jer se očekuje da će stranka Alexisa Tsiprasa srušiti ono što se smatra krajnje desničarskim i nacionalističkim ponašanjem Vlade.

Sa svoje strane, vladajući konzervativci gledaju kako da pokažu postupanje SIRIZE u upravljanju krizom, navodeći brojke koje pokazuju kako su hiljade imigranata ušli u Grčku od 2015. do 2019. godine i bili smešteni u pretrpanim kampovima istočnih Egejskih ostrva, kao što su oni na Chiosu i Lesvosu./ ibna