Tachi u Briselu: Novo rukovodstvo EU treba da pokaže da je stabilan partner regiona

Tachi u Briselu: Novo rukovodstvo EU treba da pokaže da je stabilan partner regiona

Predsednik Republike Kosovo, Hašim Thaci učestvovao je na godišnjoj konferenciji o zapadnom Balkanu koju su u Briselu organizovali „Prijatelji Evrope“.

Tokom panela o odnosima zapadnog Balkana i Evropske unije, predsednik Thaci je izjavio da su Kosovo i region na političkom i istorijskom raskršću.

Predsednik Thaci je naglasio da je jasna evropska perspektiva ključna za garantovanje dugoročnog mira i stabilnosti u regionu. Dodao je da bi novo rukovodstvo Evropske unije trebalo da pokaže viziju, hrabrost i liderstvo, pridržavajući se obećanja državama zapadnog Balkana te da treba da pokaže da je stabilan partner država regiona.

Odlaganje proširenja EU, prema Thaciju, u stvari su poziv za novi preokret na Balkanu.

„Dok je Strategija za proširenje Evropske unije sa zapadnim Balkanom stvorila uverenje da EU daje odlučujući zamah cilju Kosova, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine da se integrišu u EU, događaji koji su usledili sve su nas razočarali“, rekao je predsednik Thaci.

Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, Thaci je rekao da bi se liberalizacija viznog režima za Kosovo trebalo što pre izvršiti pošto Kosovo ispunjava sve kriterijume i građani Kosova su nepravedno izolovani.

Predsednik Thaci je takođe rekao da sporazum između Kosova i Srbije mora da donese priznanje za Kosovo i jasnu perspektivu na putu evrointegracija.

Thaci je danas otputovao u Berlin, Nemačka, gde će učestvovati na konferenciji koju organizuje Institut „Istok-Zapad“.

Očekuje se da konferenciji prisustvuju visoki predstavnici države Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

On će govoriti na panelu sa bivšim nemačkim ambasadorom Volfgangom Ischingerom, bivšim američkim ambasadorom Frankom Visnerom i bivšom predstavnicom EU za vanjsku politiku, baronicom Catherine Ashton.

Na ovom panelu razgovaraće se o procesu dijaloga između Kosova i Srbije i evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana./ibna