Tajni sastanak Kosova i Srbije u Berlinu

Tajni sastanak Kosova i Srbije u Berlinu

Nenajavljen sastanak predstavnika Kosova i Srbije održan je u sredu uveče u Berlinu, a čak ni šefovi kosovskog pregovaračkog tima, Shpend Ahmeti i Fatmir Limaj, o njemu nisu bili obavešteni.

Na ovom sastanku Kosovo su predstavljali ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Avni Arifi i šef kabineta premijera Ramuša Haradinaja, Selim Selimi. Deo sastanka bio je i Michael O’Rilei, bivši branilac Haradinaja.

Srbiju je zastupao Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Jedan od učesnika, Avni Arifi, rekao je da se na sastanku nisu mogla razmatrati nikakva politička pitanja.

“Celi sastanak bio je fokusiran na tehnička pitanja i nismo imali ovlasti da raspravljamo o političkim pitanjima ili o tarifama. Razgovarali smo o činjenici da je dijalog blokiran sedam meseci prije uvođenja tarifa, 15. marta 2018. godine. Uprkos činjenici da smo se obratili EU u maju, dijalog nije nastavljen, jer je kancelarija Mogerinijeve pretvorena u kancelariju Srbije”, izjavio je Arifi. Prema njegovim rečima, ono što je Kosovo tražilo od Srbije na ovom sastanku bila je saglasnost o činjenici da se dijalog ne sme uslovljavati i da se razgovori moraju nastaviti na samitu u Parizu.

Dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije često je kritikovan zbog nedostatka transparentnosti, dok se često aludiralo na tajne sastanke između strana.

IBNA saznaje da je pomenuti sastanak inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel, a cilj je bio da uveri strane da učestvuju na samitu u Parizu.

Takođe se vode i razgovori kako bi se postigao konačni sporazum između Kosova i Srbije. / ibna /