Takozvani Vučićev plan za Kosovo nije uspo zbog odbijanja od strane EU

Takozvani Vučićev plan za Kosovo nije uspo zbog odbijanja od strane EU

Tvrdnja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da je njegov takozvani Plan za Kosovo propao zbog odbijanja srpske javnosti je politički neodgovorna, kažu analitičari. Vučićev nejasan plan, koji se široko tumači kao plan razgraničenja, nije propao zbog odbacivanja u Srbiji, već zbog čvrstog odbacivanja „najjačih članica Evropske unije“, rekao je ekspert za spoljnu politiku Boško Jakšić (fotografija).

Kratko i nejasno                                               

“Težim demarkaciji sa Albancima”, rekao je Vučić 9. avgusta 2018. godine. “Predstavio sam svoj plan u Briselu”, rekao je 30. oktobra 2018. godine. Međutim, on ga nije predočio građanima Srbije. Ipak, to ga nije sprečilo da optužuje građane svoje zemlje za neuspeh“, komentarisala je TV N1, prisećajući se izjava predsednika.

“Zašto ste ga napadali (plan) od samog početka? Kako možete da napadnete nešto o čemu niste ništa čuli? Odsekli ste mi glavu… metaforički“, rekao je Vučić u nedelju u jednom intervjuu.

Boško Jakšić je rekao da je Vučićeva izjava o “sečenju glave” predstavljala neku vrstu političkog samoubistva. “Zašto bi ovaj narod, potpuno lišen informacija o Kosovu od strane tog istog predsednika, odsekao njegovu glavu”, rekao je Jakšić za N1. “Ljudi bi mogli podržati ili poboljšati (plan)”.

Vučić je dodao još jednu rečenicu metafori “sečenja glave”.

On je, naime, rekao da će Kosovo “dobiti nezavisnost i suverenitet na celoj svojoj teritoriji … ne zato što sam to želeo, ili zato što ću ga priznati”. “Sada vas pitam kakvo je rešenje”, nastavio je Vučić u svojoj izjavi za koju se smatra da njome okrivljuje narod za lični neuspjeh.

Opozicija oštro kritikovala Vučića

“Sada nema ni jednog razloga da Priština pristane na manje od onoga što je Vučić rekao da će na kraju dobiti. To nije način na koji se vode međunarodni pregovori. On je potkopao pregovaračku poziciju Beograda“, izjavio je lider Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Sledeći potezi Beograda ostaju nejasni. Prema nekim posmatračima, Srbija će nastaviti da teži demarkaciji / zameni teritorija.

Međutim, Jakšić kaže da je demarkacija “poražena ideja”. Vučić bi trebalo da podnese ostavku ili izmisli neki drugi plan koji bi bio prihvatljiviji za najmoćnije zemlje EU, zaključio je on./ibna