TAP gasovod: Zemljište se vraća svojim vlasnicima u Grčkoj, Albaniji i Italiji

TAP gasovod: Zemljište se vraća svojim vlasnicima u Grčkoj, Albaniji i Italiji

Proces povratka zemljišta u Albaniji, Grčkoj i Italiji već se odvija trenutno se približava 97% ukupne trase gasovoda TAP, navodi se u zajedničkoj kompaniji koji upravlja projektom.

TAP je morao da preuzme zemljište duž trase gasovoda kako bi omogućio izgradnju gasovoda i prateću infrastrukturu.

Ovaj proces, poznat kao postupak kupovine zemljišta (LEA), odvija se u skladu s međunarodnim standardima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekat zahvata oko 22.590 parcela zemljišta: 10.300 u Grčkoj, 12.100 u Albaniji i 190 u Italiji.

Ukupno se radi o oko 45.000 vlasnika zemljišta i korisnika.

Nakon završetka izgradnje projekta, zemljište se vraća pravim vlasnicima i korisnicima nakon što je vraćeno u prvobitno stanje.

Kao što je rečeno s tim u vezi, upravljački konzorcijum ima jasnu nameru da se svi vlasnici zemljišta i korisnici zemljišta duž trase gasovoda na koju utiče projekat tretiraju s poštovanjem i da dobju potpune nadoknade.

Kao deo ove obaveze, razvijena je bezbedna i transparentna metodologija izračuna naknade zasnovana na fer tržišnoj vrednosti i uključuje sve povezane transakcione troškove.

„Zemljište je vraćeno vlasnicima i korisnicima kako bi mogli obavljati normalne poljoprivredne aktivnosti“, kaže kompanija koj upravlja projektom.

Prošle nedelje je, sa sličnom najavom, objavljeno da je 88,8% svih radova na trasiranju završeno.

U avgustu je konzorcijum iza TAP gasovoda (SOCAR, Snam, BP, Flukis, Enagas i Akpo) ​​objavio da je postupak zavarivanja cevovoda u Albaniji, Grčkoj i Italiji završen na 99%.

TAP gasovod će prenositi prirodni gas kroz Grčku, Albaniju i Italiju iz Kaspijskog regiona u Evropu i biće povezan sa Trans-Anadolskim gasovodom (TANAP) na grčko-turskoj granici./ibna