Tariceanu je kandidat PSD-a za predsedničke izbore u Rumuniji

Tariceanu je kandidat PSD-a za predsedničke izbore u Rumuniji

Socijaldemokratska partija Rumunije (PSD) će podržati kandidata Liberalnih demokrata (ALDE) Calina Popescu-Tariceanua, kao što je predložila predsednica PSD-a i rumunska premijerka, Viorica Dancila.

Prvi krug predsedničkih izbora u Rumuniji održaće se 10. novembra 2019. godine, a sadašnji predsednik Klaus Iohannis izjavio je da će biti kandidat za drugi mandat. Iohannis, koji je izabran za predsednika 2014. godine uz podršku Hrišćansko-liberalnog saveza (PNL), je transilvanski Saksonac i član nemačke manjine u Rumuniji koja se naselila u Transilvaniji u 12. veku.

Predsednica PSD-a i premijerka Viorica Dancila, na kraju sastanka Izvršnog odbora stranke, rekla je: “Iznela sam Izvršnom odboru izbor da podrži nestranačkog kandidata, ili da podrži kandidata ALDE-a, Calina Popescu- Tariceanua. Nakon glasanja Izvršnog odbora, činilo se da PSD želi da kandidat bude podržan od strane ALDE i PRO Rumunije i da će razgovarati o ovom pitanju sa dve političke stranke”.

Na sastanku Izvršnog odbora PSD-a, odlučeno je da će se Kongres stranke o izboru predsedničkog kandidata održati 3. augusta, dok je program poseta po celoj Rumuniji i u svakom okrugu razmatran s obzirom na predsedničke izbore a biće održani sastanci sa članovima, simpatizerima i vođstvom PSD-a u svakom od okruga./ibna