Tegeltija: Savet Ministara BiH posvećen evropskim integracijama

Tegeltija: Savet Ministara BiH posvećen evropskim integracijama

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je danas na Investicionoj konferenciji o Balkanu u Londonu da je novi saziv Saveta ministara opredeljen za predan rad na evropskim integracijama i reformskim procesima usmerenim na stabilizaciju privrednih prilika.

Nakon zvaničnog otvaranja skupa i pozdravnih reči predsednika Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Sume Čakrabatija, te Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske koja predsedava EU, održana je sednica na kojoj su učestvovali predsedavajući Savjeta ministara, te premijeri i ministri zemalja Balkana.

“Tegeltija se na marginama konferencije, koju je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj, sastao sa Čakrabatijem sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te regionalnim projektima i inicijativama,” saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je istakao da je novi saziv Saveta ministara u potpunosti opredeljen da, u skladu sa nadležnostima, zajedno sa vladama entiteta nastavi predano da radi na evropskim integracijama i reformskim procesima usmerenim na stabilizaciju privrednih prilika, privredni rast, povećanje efikasnosti javne uprave, te privlačenje domaćih i stranih investicija sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Na sastanku je razgovarano i o investicionim planovima za naredni period, sa posebnim fokusom na intenziviranje saradnje u pružanju podrške inicijativi za ojačavanje investicione klime u BiH.

Obraćajući se učesnicima konferencije, Tegeltija je istakao da je BiH prošle godine povukla najveći iznos sredstava EBRD-a i izrazio nadu da će tako biti i u narednom vremenskom periodu.

Predsedavajući Saveta ministara je regionalne projekte svrstao u tri grupe, od kojih je prva infrastrukturno povezivanje.

“Činjenica da svi žurimo da napravimo puteve prema Zapadu, dok je na drugom mestu putna infrastruktura i međusobna komunikacija između nas na Balkanu”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je kao bitne naveo i projekte energetike i ukazao da iskustva iz saradnje u zajedničkim energetskim projektima nisu iskorištena.

Prema njegovim riečima, treća grupa su projekti koji bi se odnosili na zaštitu ljudi od elementarnih nepogoda.

Predsedavajući Saveta ministara razgovarao je na marginama Investicione konferencije EBRD-a i sa parlamentarnom i državnim podsekretarom Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, Vendi Morton.