Telefonska komunikacija na liniji Panagiotopoulos – Akar

Telefonska komunikacija na liniji Panagiotopoulos – Akar

Erdogan: “Akar se zahvaljuje grčkom kolegi što nije otišao u Imiju”

Nakon krize sa istraživačkim brodom u Oruc Reis, kanali komunikacije između Atine i Ankare počeli su se otvarati. Ministar odbrane Turske Hulusi Akar imao je danas telefonski kontakt sa  grčkim ministrom nacionalne odbrane Nikolaosom Panagiotopoulosom.

Tokom telefonske komunikacije dva ministra, razgovarano je o predstojećem sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu 12. i 13. februara 2020. godine, kao i o nastavku dijaloga o merama za izgradnju poverenja koji će se održati u Atini između 17. i 21. februara.

Međutim, Recep Tayyip Erdogan rekao je da se tokom ove telefonske komunikacije Akar zahvalio grčkom kolegi na odsustvu Grčke u Imiji, što je sprečilo tenzije. U isto vreme, on je rekao da je Turska poslala poruke Atini pre godišnjice u Imiji. „Ove godine nismo imali krizu u Kardaku (Imia). I zašto je to? Jer smo zauzeli određeni stav. Rekli smo da bi, ako se opet napravi potez poput onih u prošlosti, tada bismo reagovali drugačije; i videćete da ako Grčka ne napravi nijedan potez u Kardaku (Imia), ni naša strana neće napraviti korak. Moj ministar odbrane verovatno bi pozvao grčkog ministra odbrane da mu zahvali i da ovaj proces u Kardaku (Imia) potraje i na ostalim ostrvima”, rekao je Erdogan.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, u sredu na sastanku sa predstavnicima zemalja Evropske unije u Ankari, ljutito je govorio o ovom pitanju.

Kada se rasprava prebacila na akcije Turske u vezi sa istraživanjem i eksploatacijom ugljovodonika u Istočnom Mediteranu, Mevlut Čavušoglu je naglasio: “Ako se negativan odnos prema pravima kiparskih Turaka nastavi, preduzećemo korake protiv bilo koje sankcije EU”.

„Došlo je vreme“, dodao je, “za otvaranje nove stranice u našem procesu pridruživanja Uniji”.

U svom govoru pred parlamentarnom grupom svoje stranke, turski predsednik oštro je reagovao na smrt osam turskih vojnika koji su poginuli u napadu Asadovih snaga u Idlibu. Poslao je ultimatum Damasku da do kraja februara da povuče svoje snage iz Idliba.

„U februaru se nadamo da će se snage [sirijskog] režima povući, kako moraju, na dogovorene tačke. U suprotnom ćemo to morati da ih prisilimo na to.

Budući da u Idlibu ne mogu garantovati bezbednost naših vojnika, niko ne može sprečiti  Tursku da to učini“.

“Naše vazduhoplovne i kopnene snage u Idlibu moći će se slobodno kretati i obavljati poslove u bilo kojem trenutku”, rekao je Erdogan.

Međutim, turski predsednik možda daje ultimatum kao političar koji pokušava pronaći ravnotežu u odnosima s Moskvom koja podržava Assada. Turskim novinarima objasnio je važne odnose Ankare sa Rusijom.

„U ovom trenutku nema potrebe da se sukobljavamo ili intenziviramo stvari sa Rusijom. Imamo strateške korake sa Moskvom; Nuklearna elektrana, na primer, čija je investicija veoma velika. Već 300 naših naučnika prošlo je obuku. Postoji gasovod Turk Stream (Turski tok) kojim opskrbljujemo Evropu gasom. Takođe kupujemo većinu našeg gasa iz Rusije. Dobićemo S-400. Imamo trgovinske odnose od 25 milijardi dolara i prvi u dolascima turista su Rusi, a zatim Nemci. Oni se ne mogu zanemariti. Zbg toga ćemo sesti i razgovarati“, rekao je on. / ibna