Tenzije između Grčke i Turske dominirale političkom agendom

Tenzije između Grčke i Turske dominirale političkom agendom

Ministar spoljnih poslova Grčke, Nikos Dendias, izneti će pitanje poslednjih turskih provokacija na istočnom Sredozemlju pred Savetom za spoljne poslove EU koje se u ponedjeljak sastaje dok, istovremeno, Atina pokušava diplomatski izolovati Ankaru.

Tačnije, dnevnim redom sastanka predviđeno je da se razgovara i o turskom memorandumu o saradnji sa Libijom na morskim granicama, za koje grčka Vlada kaže da nema pravni značaj. Dendias će evropske partnere upoznati sa najnovijim dešavanjima i pozicijom Atine u vezi s tim problemom.

Napetost između Turske i Grčke dominira na političkom dnevom redu, te je u nedelju grčki ministar odbrane Nikolaos Panagiotopoulos naglasio da je Grčka spremna da brani svoja nacionalna i suverena prava.

Ministar je otkrio da je tokom nedavnog sastanka sa francuskim ministrom odbrane pitao za reakciju Francuske na turske akcije na istočnom Mediteranu, a sutradan je Francuska poslala fregatu i podmornicu u svoju interesnu zonu između ostrva Rodos i Krita.

U međuvremenu, susedne zemlje su tokom vikenda razmenjivale oštre izjave preko svojih ministarstava spoljnih poslova.

Portparol grčkog ministarstva spoljnih poslova Alekandros Iennimatas odgovorio je na raniju izjavu svog turskog kolege Aksoya.

Turski zvaničnik je rekao: „Kada bi grčko rukovodstvo, koje izgleda nije u stanju da prebrodi to što su tokom rata za nezavisnost Turske tadašnje grčke okupacione snage bile prognane u Egej, želelo da se suoči sa svojom prošlošću, polazna tačka trebali bi biti […] ratni zločini grčke vojske tokom njene invazije na Anatoliju, kao i članovi Lozanskog mirovnog ugovora kojim je Grčka bila osuđena na plaćanje nadoknade za masakre i zločine počinjene nad Turcima. ”

Odgovarajući na ovu izjavu, Iennimatas je izjavio: „Čovek bira uvredu kada ne može da prihvati svoju istoriju. Kada nemaju argumente, onda provociraju i prete. Tvrdoglavo odbijaju da poštuju pravila koja važe za sve i samovoljno zahtevaju poseban tretman. Stalni napori Turske da iskrivi istorijske činjenice su žalosne i tužno je to što ih izlažu. Kao i upotreba neprimerenih izraza. Nećemo da sledimo njegovo delo. Pozivamo Tursku da se suzdrži od daljih provokacija i da radi na dijalogu i poštovanju međunarodnog prava”.

Prema analitičarima, Mitsotakisova administracija pkušava da izbalansira snažnu, ali pažljivu, retoriku kao odgovor na tursku provokaciju, da diplomatskim potezima izoluje Ankaru te odbija bilo kakvih pokušaja zaobilaženja međunarodnog prava.

Najzad, glavna opoziciona stranka u Grčkoj SIRIZA navela je “probleme” sa spoljnom politikom koju primenjuje Mitsotakisova administracija.

Ministar za spoljne poslove SIRIZA, Giorgos Katrougalos, rekao je Atinskoj novinskoj agenciji u intervjuu da su potrebne „smirenost i oprez“ posle „nezakonitog i neutemeljenog sporazuma Turske i Libije“.

Dodao je da se od grčke Vlade zahteva da vuče oprezne poteze kako ne bi proizvela de facto činjenično dejstvo ali je i ponovo optužio Vladu da se ponaša „bez kompasa“ u nacionalnim pitanjima./ibna