Tenzije na virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti UN nakon svađe oko simbola Kosova

Tenzije na virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti UN nakon svađe oko simbola Kosova

Sastanak Saveta bezbednosti UN-a prekinut je ubrzo nakon što je počeo, jer je ruski izaslanik Dmitrij Poljanski zatražio od predstavnika Prištine da promeni ili ukloni kosovsku zastavu, jer, kako je naglasio, Kosovo nije država priznata širom sveta.

„To je teritorija, a osam članica Saveta bezbednosti UN-a ne priznaju Kosovo kao državu“, rekao je Poljanski.

Dodao je da se Rusija ne protivi učešću kosovskih predstavnika na sastanku i ukazao na činjenicu da predstavnik Prištine sedi ispred kosovske zastave.

Poljanski je zatražio od kosovskog predstavnika da „promeni pozadinu ili ukloni zastavu“ kako bi se sastanak nastavio, a odmah nakon njegovog govora reč je uzeo predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnikje odgovorio da ovaj sastanak nije formalni sastanak Saveta bezbednosti na kome se primenjuju ova pravila, dodajući da je današnja pozadina ista kao i na prošlom sastanku. Zbog toga, kako je rekao, nije video „nikakav razlog“ da traži od predstavnika Prištine da promeni pozadinu i ukloni kosovsku zastavu.

Emitovanje sesije je nakon toga prekinuto radi konsultacija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković takođe je protestovao zbog zloupotrebe virtuelnog formata samita od strane Prištine u cilju promocije simbola lažne države Kosovo.

Rekao je da su takve zloupotrebe potpuno neprihvatljive i da predstavljaju očigledno kršenje pravila Saveta bezbednosti.

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković upozorio je da albanski politički lideri na Kosovu i Metohiji uporno prete ujedinjenjem Kosova i Albanije.

Srpski ministar spoljnih poslova dodao je da je „premijer“ lažne države, pozivajući se na Albina Kurtija, nekoliko puta pretio tim ujedinjenjem, dok je član njegove stranke prošlog vikenda javno najavio da Kosovo treba ujediniti sa Albanijom.

Selaković je upozorio da takve ideje predstavljaju neposrednu opasnost za mir i stabilnost.

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji nastavljen je nakon kratke pauze.

Nakon konsultacija iza zatvorenih vrata, sastanak je nastavljen sa Danikom Gervala, predstavnicom privremenih vlasti u Prištini, zadržavajući pozadinu nepromenjenom. / ibna