Teodor Melescanu izabran za predsednika Senata

Teodor Melescanu izabran za predsednika Senata

Bivši ministar spoljnih poslova Rumunije, potpredsednik ALDE i senator, izabran je za predsednika Senata sa 73 glasa u drugom krugu, dok je Alina Gorghiu, kandidatkinja Nacionalno liberalne partije (PNL), uz podršku Saveza Sačuvajmo Rumuniju (USR) i Demokratske unije Mađara u Rumuniji (UDMR) dobila 59 glasova.

U prvom krugu, Teodor Melescanu, kandidat Socijaldemokratske partije (PSD), dobio je 67 glasova “za”, samo jednim glasom manje za direktan izbor.

U međuvremenu, predsednik ALDE-a Calin Popescu-Tariceanuanu najavio je da planira da podnese žalbu Ustavnom sudu zbog načina na koji je Teodor Melescanu izabran, dodajući da su izbori održani uz kršenje pravila Senata jer ne mogu istovremeno postojati dva kandidata iz iste stranke, što je problem koji se pojavio pre izbora.

“Član sam ALDE-a i nadam se da ću doprineti oporavku stranke”, izjavio je Teodor Melescanu nakon izbora. Premijerka Rumunije i predsednica PSD Viorica Dancila pozdravila je rezultat rekavši da je glasanje potvrdilo da „PSD i dalje ima većinu u Parlamentu“.

Prema izvorima iz Nacionalne liberalne stranke (PNL), ishod pregovora sa ostalim grupama predlogu za glasanje o radu vlade pokazuje jasnu podršku USR, PMP i UDMR. Kada je u pitanju ALDE, lideri stranaka izrazili su nameru da podrže predlog kritike, odbacujući mogućnost prevremenih izbora. Pro Rumunija će imati jasan stav u vezi sa predlogom nakon što primi direktan odgovor Viorice Dancila o kandidatu za predsedništvo, a takođe i nakon glasanja o poverenju u parlamentu. Takođe se izveštava da Ludovicka Orbana delimično podržavaju manjine. / ibna