Teške borbe u Idlibu

Teške borbe u Idlibu

Erdogan: „Sastaću se sa Putinom“

Kremlj nije upoznat sa sastankom!

Ruski ministar spoljnih poslova „Primirje bi ohrabrilo teroriste“

Bitke u Idlibu se intenziviraju, pri čemu se turske snage sve više približavaju snagama sirijske vojske. Moskva je zaoštrila stav, jasno rekavši da će bilo kakvo primirje poslati pogrešnu poruku „teroristima“.

U ovom trenutku, sukobi između sirijskih ratnika, koje podržava Erdogan, sa sirijskom vojskom preselili su se van strateškog grada Idliba, gde su smešteni turski zatvori.

Sada se vode bitke za kontrolu glavnih autoputeva –  M4 koji povezuje Alepo sa Latakijom i M5 koji povezuje sirijsku granicu na jordanskoj strani sa Damaskom i Alepom.

Borci podržani od strane Turske – Moskva i Assad ih nazivaju teroristima – preuzeli su grad Al-Nayrab, koji se smatra „kapijom“ za okupaciju grada Saraqiba, koji ima izuzetno važan strateški položaj i nalazi se na spoju dva autoputa.

“Uz pomoć naših turskih prijatelja vratili smo kontrolu nad strateškim gradom Al-Nayrab, kapijom Saraqiba, nakon proterivanja ruskih terorističkih milicija”, rekao je Yusef Hamoud, portparol Nacionalne armije koju podržava Turska.

Turski bezbednosni zvaničnik rekao je da je turska vojska podržala gerilski napad koristeći artiljerijsku vatru i bombaške jedinice, a pobunjenici čiste grad.

Assadove snage, međutim, kreću se istovremeno i prema zapadu u Alepo uz pomoć iranskih milicija. Čini se da je cilj dvostruk: prekinuti pravce za snabdevanje turskih snaga u Idlibu ali i odvojiti sirijski grad Afrin od Idliba.

Međunarodni mediji veruju da će u narednom periodu u gradovima duž dve glavne autoceste doći do žestokih borbi. U ovom slučaju, turski predsednik optužio je Moskvu da pruža vazdušnu podršku sirijskoj vojsci.

„Moskva pruža vazdušnu podršku Assadu“

„Rusija podržava snage režima na najvišem nivou. Takođe im obezbeđuje vazdušnu podršku. Shvatili smo to, dobili smo podatke, pa neka  ih demantuju.

Nismo samo dužni već smo i osuđeni na učešće u ovoj borbi. Granice su nam opterećene, kako ćemo sve ovo objasniti? A kad budemo imali milion izbeglica i taj broj dostigne dva ili tri miliona, šta ćemo onda učiniti? Stajaćemo tamo sa vezanim rukama“, rekao je Recep Tayyip Erdogan.

Bahceli: “Nećemo biti ovce, nego sivi vukovi protiv tirana”

Erdoganov koalicioni partner, lider Nacionalističke akcije, Devlet Bahceli, govorio je još žešće, rekavši da Putin “grli Erdogana pred nama, a onda nastavlja da grli Asada iza naših leđa. Turska i Rusija nisu saveznici; oni nisu strateški partneri!

Rusija i Assad su ubili 369 civila u Idlibu. Samo od januara. Nijedan um ovo ne može da shvati.

Neizbežno je da ćemo se suočiti sa bilo kojom silom ili državom koja krši naša prava. Nećemo se klanjati i postati ovce. Bićemo Sivi Vukovi i rušićemo tirane!” rekao je Bahceli.

Samit o Idlibu otkazan

Međutim, iako je Erdogan najavio samit četiri strane sa Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Iranom pre samo 48 sati, nekoliko minuta pred odlazak u Azerbejdžan, rekao je da se sastanak 5. marta neće održati. “Sastat ću se s Putinom tog dana, možda u Istanbulu, možda u Ankari”, rekao je turski predsednik.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da Moskva nije imala nikakve pripreme za sastanak.

Lavrov: “Primirje bi ohrabrilo teroriste”

“Razgovori o mogućem sporazumu o prekidu vatre s teroristima u Idlibu znači da se predajemo teroristima i podstičemo njihove akcije,” rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Na ovaj način, Lavrov odbacuje mogućnost primirja pod uslovima koje su postavili Ankara i njeni saveznici u Siriji.

Govoreći na 43. sednici Saveta bezbednosti UN o ljudskim pravima, ruski ministar je naglasio da je „teško drugačije tumačiti izjave o mogućem sporazumu o prekidu vatre sa gangsterima, kao što je slučaj kada se razgovaralo o situaciji u Idlibu“, izjavio je Lavrov, dodajući da „ovo nije pitanje ljudskih prava, već predaje teroristima i čak podsticanje njihovih akcija“. / ibna