Testovi za maturante “provaljeni”, đaci traže ostavku Šarčevića

Testovi za maturante “provaljeni”, đaci traže ostavku Šarčevića

Završni test iz matematike za učenike osmih razreda odložen je za četvrtak, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom.

Kako kaže ministar prosvete Mladen Šarčević, proverava se da li je “procureo” i kombinovani test, kojeg čine zadaci iz nekoliko predmeta. Velika je mogućnost da je “procureo” i kombinovani test, izjavio je za Insajder Šarčević. “Velika je mogućnost. Policija istražuje da li ga je neko otvorio”, rekao je ministar.

On je naveo da će sutra biti održano polaganje “rezervnog kombinovanog testa” koji, kako je rekao, “nije provaljen”. Na pitanje Insajdera da li bi mala matura mogla da bude poništena, kao što je to bilo 2013, Šarčević navodi da nema razloga za to.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, a ispostavilo se da ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Policijskom istragom utvrđeno je da su testovi iz srpskog i matematike ukradeni i dospeli u javnost pre nego što su osmaci polagali mature. Nakon toga doneta je odluka da se mala matura poništi, a đaci da se rangiraju na osnovu uspeha iz škole.

Đaci su u Beogradu ispred ministarstva tražili poništenje male mature i ostavku Šarčevića. Dveri, Narodna stranka i Demokratska stranka takođe traže ostavku Mladena Šarčevića zbog “curenja” tekstova iz matematike i odlaganje prijemnog ispita.

“Test iz matematike je izuzetno stresan i za decu i za profesore i ministarstvo je bilo dužno da obezbedi da sve prođe u najboljem mogućem redu. Zbog ovakvih stvari čitave generacije gube poverenje u prosvetni sistem i u vrednovanje učenja i rada. Kao političar, ali još više kao roditelj očekujem da ministar snosi odgovornost za ovo što se danas desilo”, naveo je lider Dveri Boško Obradović.

“Sramota je da su već drugi put u prethodnih nekoliko godina testovi za upis učenika u srednju školu ‘provaljeni’, odnosno da su postali predmet korupcije i mahinacija”, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Narodna stranka je navela da je neprihvatljivo da deca pored stresa pred polaganje, sada moraju, kako kažu, da plaćaju i cenu korumpiranog i nesposobnog sistema. “Ovo je drugi put za vreme naprednjačke vlasti da su testovi za upis u srednju školu ilegalno budu objavljeni, prvi put 2013. godine, a niko od suštinski odgovornih u državnim institucijama i javnim preduzećima nije odgovarao”, navela je Narodna stranka.