Thaci i Haradinaj odbacili Vučićeve izjave o Račku

Thaci i Haradinaj odbacili Vučićeve izjave o Račku

Predsednik Kosova Hashim Thaci i premijer u tehničkom mandatu Ramush Haradinaj reagovali su na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je masakr u Račku nazvao “izmišljotinom”.

„Vidim da zvaničnici iz #Srbije negiraju neke od najgorih zločina nad civilima koji su se dogodili u Evropi, a koje je MKSJ potvrdio, poput #Racak. Srpska genocidna politika se ne može braniti. Oni je se moraju javno odreći. Mir, pomirenje i pravda ne mogu se graditi na osnovu negiranja zločina“, izjavio je Thaci.

U međuvremenu, Ramush Haradinaj je rekao da mu je “žao što Srbija, koja se smatra omiljenom državom EU, nastavlja sa negovanjem etničke mržnje prema Albancima i negira genocidne zločine”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da je, što se Račka tiče 1999. godine, to “bio izmišljeni zločin i da je sve izmišljotina prevaranta, Vilijama Vokera”.

“Ponavljaću to svaki dan i videću ko će nam suditi”, rekao je Vučić.

Masakr u Račku prepoznat je kao jedan od događaja koji su označili prekretnicu u međunarodnoj diplomatiji u odnosu na Srbiju i Kosovo, prethodeći procesima koji su doveli do NATO bombardovanja protiv vojnih ciljeva Srbije.

Ubistvo 45 albanskih civila od strane srpskih paravojnih snaga u Račku, bivši šef verifikacione misije na Kosovu, ambasador Villiam Valker, nazvao je “zločinom protiv čovečnosti”./ibna