Thaci: Kosovu treba nova Vlada

Thaci: Kosovu treba nova Vlada

Predsednik Republike Kosovo, Hashim Thaci, razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Josepom Borrellom, o evropskoj perspektivi i dešavanjima na Kosovu i u regionu.

Thaci i visoki predstavnik EU složili su se da je potrebno što pre uspostaviti nove institucije na Kosovu.

„Svesni smo da nas očekuju veliki zadaci i da je potrebno što pre uspostaviti novu Vladu, koja će se suočiti sa izazovima i ispuniti međunarodne obaveze koje Kosovo ima“, rekao je Thaci.

Naglasio je da se Kosovo zalaže za završetak reformi koje je započeo, a koje su ključne za članstvo Kosova u EU.

Thaci je zahtevao da EU ispuni svoju obavezu ukidanja viza za kosovske državljane, jer je. kako tvrdi, Kosovo ispunilo sve potrebne kriterijume.

„Kosovo je ispunilo sve uslove. Evropski parlament i Evropska komisija preporučili su ukidanje viza za Kosovo. Građani Kosova u ovom trenutku s pravom očekuju meritornu odluku“, rekao je Thaci u telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom Borrelom.

Predsednik Kosova i visoki predstavnik EU složili su se o potrebi kontinuiranog bezuslovnog dijaloga između Kosova i Srbije, kao i o neophodnosti postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, koji podrazumeva međusobno priznavanje dveju država.

Na kraju razgovora, Thaci je rekao da pozdravlja posetu visokog predstavnika EU Josep Borrela Republici Kosovo./ibna