Thaci: Ne može biti alternative niti privremenog rešenja za Zapadni Balkan od strane EU

Thaci: Ne može biti alternative niti privremenog rešenja za Zapadni Balkan od strane EU

Kosovski predsednik Hashim Thaci prisustvovaće 56. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, naglašavajući potrebu da se očuva američki interes, ali i interes EU i njegovih država članica za Kosovo, ali i za mir i stabilnost širom regiona Zapadnog Balkana.

Thaci smatra da je Minhenska konferencija jedan od vodećih svetskih foruma za diskusiju o globalnim i lokalnim bezbednosnim pitanjima, ističući da je veoma važno da se radi na prevazilaženju tačke u kojoj su odnosi sa EU ugroženi odlaganjem odluke o viznoj liberalizaciji.

„Kosovu, kao i celom regionu Zapadnog Balkana, treba iskren i otvoren dijalog sa EU. Želim svima jasno dati do znanja da ne može postojati alternativno ili privremeno rešenje za regiju od strane EU“, naglasio je Hashim Thaci, napominjući da stabilno rešenje koje donosi mir, stabilnost, rast i prosperitet znači puno učešće svih država Zapadnog Balkana u EU.

Takođe je dodao da će se tokom boravka u Minhenu sastati sa funkcionerima država i međunarodnih organizacija, uključujući ambasadora SAD u Nemačkoj Richarda Grenella, koji je specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa za dijalog između Prištine i Beograda. / ibna