Thaci: Radiću zajedno sa premijerom; nemam informacije o Lajčakovom programu posete

Thaci: Radiću zajedno sa premijerom; nemam informacije o Lajčakovom programu posete

Kosovski predsednik Hashim Thaci razgovarao je s novinarima nakon prvog zvaničnog sastanka sa premijerom Avdullahom Hotijem. Što se tiče pitanja ko će voditi dijalog, Thaci je rekao da je to jasno navedeno u Ustavu.

Na sastanku koji je trajao manje od sat vremena, Thaci je rekao da su razgovarali o situaciji u zemlji nakon pandemije, kao i o ekonomskom oporavku i dijalogu sa Srbijom.

“Koordinacija koraka institucija, kako iznutra tako i izvana, biće izvršena uz poštovanje zakona i Ustava”, rekao je Thaci, prenosi Gazeta Ekpress.

„Mi ćemo blisko sarađivati jedan sa drugim kao predsednik i premijer, ali i sa Narodnom skupštinom i političkim strankama i opozicijom“, rekao je.

„Ne znam gospodina LajČaka. Nije vreme za otvaranje tehničkih pitanja, uz navode o normalizaciji odnosa. Gospodin Lajčak mora da razume da je Kosovo nezavisna i suverena država. Ako ima taj cilj, ovaj proces mora biti okončan uzajamnim priznavanjem. Svaki drugi pristup, izjavljujem, predstavlja neuspeh za Kosovo i za celu Evropsku uniju. Gospodin Lajčak mora da shvati da građanima Kosova pre svega treba liberalizacija viznog režima“, rekao je.

“Imamo Ustav koji jasno definiše šta su čije odgovornosti”, rekao je Tači na pitanje da li je razgovarao sa Hotijem koji od njih dvojice će voditi dijalog sa Srbijom./ibna