Thaci se sastao sa Metom i Ramom u Tirani

Thaci se sastao sa Metom i Ramom u Tirani

Albanski predsednik Ilir Meta i premijer Edi Rama primili su danas, u odvojenim posetama, kosovskog predsednika Hashima Thacija, koji boravi u zvaničnoj poseti Albaniji.

Ilir Meta je naglasio važnost nastavka dijaloga između Kosova i Srbije o konačnoj normalizaciji odnosa dveju zemalja, što bi garantovalo ne samo međusobno priznavanje, već i njihovu budućnost u EU.

„Izrazili smo spremnost da nastavimo saradnju između naše dve zemlje, kako bismo uspešno prevazišli društveno-ekonomske posledice pandemije COVID-19, da se građani vrate u normalan život i postignu potpunu stabilizaciju slobode kretanja ljudi i roba, posebno imajući u vidu da se približava letnja turistička sezona“, rekao je Meta.

Kako je rekao, “suživot Albanaca i Srba u interesu je mira, stabilnosti i evropske perspektive našeg regiona”.

Tokom konferencije za štampu, predsednik Meta je primetio da smo se „sa Tačijem složili da Kosovo mora nastaviti na putu jačanja svojih demokratskih institucija“.

„Verujem da smo, uprkos različitim pristupima u odnosu na nedavnu odluku Ustavnog suda, imali mirnu i demokratsku tranziciju nove vlade na Kosovu. Zbog toga želim čestitati bivšem premijeru Albinu Kurtiju kome se puno zahvaljujem na saradnji tokom ovih meseci. Opet, Kosovo predstavlja pozitivan primer poštovanja institucija. Nadam se da ćemo ostvariti najviši nivo saradnje protiv svih izazova sa kojima smo danas suočeni. Uvek ćemo podržavati volju kosovskog naroda i uvek ćemo poštovati Ustav i institucije Kosova“, izjavio je Meta.

Predsjednika Thacija danas je primio i premijer Edi Rama, koji je na Tvitteru objavio „Sa predsednikom Kosova, nakon bratskog razgovora kao i uvek“.

Kosovski predsednik Hashim Thaci rekao je da su “Kosovo i Albanija uvek u zagrljeni i moraju nerazdvojno nastaviti put evroatlanskih integracija “.

Govoreći nakon današnjih sastanaka u Tirani, Hashim Thaci je rekao da su „danas sa predsednikom Albanije Ilirom Meta razgovarali o ponovnom uspostavljanju normalnoog načina života za građane naše dve zemlje“.

„Što pre dve vlade obnove saradnju, pre ćemo oporaviti privrede naših zemalja. Razgovarali smo i o važnosti obnavljanja dijaloga sa Srbijom, od kojeg očekujemo da okončamo sva otvorena pitanja i postignemo međusobno međudržavno priznanje“, zaključio je Tači. / ibna