Tok gasa iz Rusije u Tursku počeće krajem 2019. godine

Tok gasa iz Rusije u Tursku počeće krajem 2019. godine

“Do kraja godine ruski gas će snabdevati tursko tržište energenata”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, nakon sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tayyipom Erdoganom.

Gasovod Turski tok na ruskoj teritoriji završen je 99%.

Zamjenik izvršnog direktora Gazproma Oleg Aksyutin bio je još precizniji, navodeći da će prve isporuke prirodnog gasa u Tursku preko gasovoda Turski tok početi 21. decembra.

Gazprom Energoholding, podružnica Gazproma, u međuvremenu je dovršio postavljanje dve turbine snage 200 MV u jedinici za kogeneraciju električne i toplotne energije koja se nalazi na području Pančeva u Srbiji, kako bi se pripremio teren za drugi deo gasovoda Turski tok, koji će preći teritoriju Bugarske, kako bi nastavio svoj put kroz Srbiju, pre nego što dospe do srca Evrope, Austrije.

Izgradnju opreme, prema izjavi Gazprom Energoholdinga, preduzela je italijanska grupa Ansaldo i dopremljena je morskim putem iz luke Đenove u grad Constanta u Rumuniji, a potom preko Dunava stigla do grada Pančeva.

Gazprom, koji ima većinski udeo u srpskoj energetskoj grupi NIS, namerava da u izgradnju elektrane uloži ukupno 180 miliona evra./ibna