Tokom sastanka sa jordanskim premijerom, bugarski premijer podržao Akaba proces

Tokom sastanka sa jordanskim premijerom, bugarski premijer podržao Akaba proces

Bugarski premijer Boiko Borissov sastao se sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Aimanom Safadijem, rekavši da je za Bugarsku Jordan važan partner u regionu Bliskog Istoka i Severne Afrike.

U saopštenju bugarske vlade navedeno je da je Borisov naglasio da Bugarska ceni inicijative kralja Jordana za borbu protiv terorizma, od kojih je najvažniji Akaba proces.

Akaba proces je inicijativa koju je 2015. godine pokrenuo u istoimenom gradu jordanski kralj Abdallah II za jačanje međunarodne saradnje protiv nasilnog ekstremizma i terorizma.

Borissov je rekao da je Bugarska spremna da razmotri moguće oblike saradnje sa zemljama učesnicama Akaba procesa kroz druge inicijative kao što su Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi ili Berlinski proces.

Istaknuta je i uloga Unije za Mediteran, koja se etablirala kao vredan forum za političku i ekonomsku raspravu o regionalnom partnerstvu i integraciji, navodi se u saopštenju bugarske vlade. Safadi je kopredsednik Unije.

Borissov je naglasio prijateljske odnose Bugarske i Jordana, kao i veoma dobar stepen saradnje i sličnosti u političkim pozicijama o glavnim regionalnim i međunarodnim pitanjima koje dve zemlje dele poslednjih godina.

To je bitan faktor u održavanju pozitivnog političkog dijaloga između dveju zemalja.

„Uveren sam da će ova poseta dati novi zamah našim bilateralnim odnosima i značajno će doprineti dinamičnijoj saradnji na svim nivoima“, rekao je Borissov Safadiju.

Borissov i Safadi razgovarali su o podsticanju razvoja trgovačkih, ekonomskih i investicionih odnosa, kao i o uspostavljanju bližih kontakata između poslovnih zajednica dve zemlje, navodi se u saopštenju bugarske vlade./ibna