Tramp dobio podršku Dačića za izbore u SAD 2020. godine

Tramp dobio podršku Dačića za izbore u SAD 2020. godine

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je za “Srpski telegraf” da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima u toj zemlji glasaju za Donalda Trampa i, kako kaže, „ako budemo pametni, to će nam stvoriti bolju poziciju u novoj administraciji u Vašingtonu“.

Kako tabloid piše, to će biti „samo deo snažne diplomatske ofanzive koju Srbija od jeseni pokreće po pitanju Kosova, pre svega u Americi“.

Plan je da se „dodatno promoviše istina o Kosovu i naši stavovi o južnoj pokrajini, a strategija delovanja usmerena je u dva pravca“, navodi Srpski telegraf.

“Srbija je sada u mnogo boljoj poziciji nego sto je bila ranijih godina. Sada u Vašingtonu postoji volja da se saslušaju naši stavovi. Međutim, to ne znači da ćemo se na tome zaustaviti, već ćemo intenzivirati napore da ojačamo naše pozicije, da povećamo broj prijatelja koje imamo u Americi, da što više senatora i kongresmena, ljudi na čelnim pozicijama, bude uz nas”, ističe Dačić.

Amerika ulazi u izbornu godinu „i to je prilika koju moramo da iskoristimo“, naveo je on.

“Konkretno, kao ministar spoljnih poslova organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa“, tvrdio je Dačić. „Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji. Svojevremeno su to uradili Albanci, objedinili su glasove njihove dijaspore, koja listom glasa za jednog kandidata“.

Ministar je insistirao da to „moramo i mi da uradimo, da krenemo u ofanzivu da na sledećim izborima Srbi pomognu Trampu da se to jasno vidi, što će državi i interesima za koje se bori biti od znatne pomoći”.

Drugi „pravac strategije“ je, prema Dačiću, lobiranje u Kongresu.