Tramp pozdravio ekonomski oporavak Grčke tokom posete premijera Beloj kući

Tramp pozdravio ekonomski oporavak Grčke tokom posete premijera Beloj kući

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis sastao se u utorak uveče u Beloj kući sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom.

U zajedničkoj izjavi novinarima, američki predsednik je rekao da je “čast” ugostiti grčkog premijera i njegovu suprugu u Beloj kući, dodajući da su odnosi Atine i Vašingtona “izvanredni” i bliži nego ikad ranije.

Predsjednik Trump osvrnuo se na ekonomski oporavak Grčke, ističući da je zemlja uspela da napravi „ogroman povratak“ iz dugotrajne krize. “Sastajaćemo se, razgovarati i pregovarati o mnogim ugovorima”, rekao je američki lider novinarima u Oval Office-u.

Grčki premijer Mitsotakis je potvrdio da su odnosi između Grčke i SAD-a na najvišem nivou, ističući, međutim, da postoji prostor za napredak na geopolitičkom frontu i odbrani, kako bi se „obezbedilo da Grčka uvek bude pouzdan saveznik [ SAD] u složenim odnosima u svetu “.

Dok su novinari očekivali da će se izjave dvojice lidera usredsrediti na globalne afere i naročito nemire na Bliskom Istoku, grčki premijer je naglasio da se od Atine očekuje podrška SAD-a u svom protivljenju nedavnom Memorandumu o razumevanju između Turske i Libije, što grčka strana smatra destabilizujućim faktorom u regionu.

Mitsotakis je istakao da sporazum potpisan između Libije i Turske o pomorskim granicama “krši suverena prava Grčke”, dodajući da je Atina pouzdan američki partner u ovom regionu.

Upitan da li će razgovarati s turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o tom pitanju, Donald Trump je rekao: „Mi razgovaramo sa njim apored toga razgovaramo i sa mnogim drugim zemljama o toj temi. Razgovaraćemo sa Rusijom – uključene su mnoge zemlje. Sada je to još uvek u neredu … i oni znaju naše stavove. ”

Elaborirajući dalje o ekonomskoj saradnji, Mitsotakis je rekao američkom predsedniku da njegova administracija pozdravlja američka ulaganja u Grčku i da očekuje „pozitivnu podršku“ u nameri zemlje da dodatno ojača ekonomiju./ibna