Transformacija SIRIZE gura reformatore protiv levičara

Transformacija SIRIZE gura reformatore protiv levičara

Sudeći prema lokalnim izveštajima, u okviru glavne opozicione stranke SIRIZA pojavili su se problemi u procesu transformacije stranke u progresivni savez koji bi mogao da privuče veću podršku levog centra političkog spektra.

Partijski funkcioneri lojalni lideru Alexisu Tsiprasu podržavaju njegovo mišljenje da se SIRIZA mora „otvoriti“ široj publici koja uključuje i pristalice PASOKa nekada jake grčke, socijalističke stranke na vlasti. Međutim, tradicionalnoi levo krilo stranka se ne slaže sa ovim planovima jer uticaj bivših zvaničnika PASOK-a u okviru SIRIZA-e i dalje raste.

Otkad je izgubio izbore u julu 2019. godine, Tsipras se zalaže za transformaciju SIRIZE, pomaknuvši stranku sa “ideološke čistoće” i levog krila. Lider SIRIZA neprestano je napadao desničarsku Vladu zbog načina rešavanja pitanja koja se tradicionalno dopadaju levičarskoj publici, kao što su obrazovanje, zdravstvo i radna prava.

S druge strane, prema nekim izvorima iz stranke, on takođe veruje da SIRIZA mora naći zajedničku osnovu s ostalim progresivnim, demokratskim strankama levice centra, kao što je Pokret za promene, da bi se ujedinila protiv neoliberalne i krajnje desne politike i retorike.

Kako sada stvari stoje, Tsiprasu lojalni članovi stranke i tradicionalisti levičari sukobljavaju se oko budućnosti stranke, a neki izražavaju zabrinutost da Tsiprasu verni visoki zvaničnici i savetnici  isključuju određene grupe iz učešća u široj raspravi o novom identitetu SIRIZE.

Analitičari ističu da bivši premijer teži da izbegne unutarstranački sukob koji je previsoka cena za podršku stranci. Zbog toga je Tsipras nedavno pozvao članove političkog sekretarijata da smanje razgovore o ideološkim pitanjima i da se fokusiraju na retoriku stranke u opoziciji. Interna svađa takođe se vidi kao razlog za zakazivanje sastanka Centralnog komiteta stranke ./ibna