Tranzicija Kosovskih snaga bezbednosti u koordinaciji sa NATO-om, kaže admiral Foggo

Tranzicija Kosovskih snaga bezbednosti u koordinaciji sa NATO-om, kaže admiral Foggo

Komandant Štaba NATO savezničkih snaga sa sedištem u Napulju, admiral James Foggo izjavio je u sredu u Prištini da proces transformacije Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku mora biti u koordinaciji sa NATO-om i međunarodnom zajednicom.

Admiral Foggo je posetio Kosovske snage bezbednosti da bi razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i misiji KFOR-a da garantuje bezbedno okruženje i slobodno kretanje za sve na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

“Admiral Foggo je naglasio da očekuje da će ova tranzicija biti postepena, transparentna i blisko koordinisana sa NATO-om i međunarodnom zajednicom”.

Admiral Foggo, koji rukovodi komandom NATO savezničkih snaga sa sedištem u Napulju, rekao je da “NATO ostaje posvećen bezbednom okruženju na Kosovu i stabilnosti u regionu Balkana”.

Parlament Kosova je 14. decembra 2018. godine, usvojio zakon koji omogućava transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku. Ovu odluku podržale su SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok su je NATO i EU odbacile. Prema njima, pravi trenutak za to još nije došao. / ibna /