Tri državljana BiH deportovana iz Njemačke

Tri državljana BiH deportovana iz Njemačke

Snage bezbednosti nemačke pokrajine Rajna-Vestfalija deportovale su trojicu građana BiH pod sumnjom da su povezani s terorističkim organizacijama, objavili su njemački mediji u četvrtak.

Vraćeni su sa aerodroma u Dizeldorfu u sredu, potvrđeno je od strane nemačkog Ministarstva za decu, porodicu, izbeglice i integraciju. Prema saopštenju, trojica građana BiH planirali su napad u ime terorističke organizacije Iraka i Levanta (ISIL).

“Borba protiv ekstremista će se nastaviti velikom odlučnošću i svim sredstvima u budućnosti”, rekao je ministar Joachim Stamp.

Bosna i Hercegovina je svoje građane primila kao obavezu koja proizlazi iz međunarodnih ugovora. Vlasti nisu objavile njihova imena, ali su rekle da su te osobe uhapšene po dolasku na aerodrom.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saslušli su tri državljana BiH, potvrdio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

On je naveo da je saslušanje obavljeno juče na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon što je izvršena readmisija ovih osoba između nadležnih organa Njemačke i Granične policije BiH.

Bivši direktor SIPA-e, Sredoje Nović, rekao je da ne razumije šta se događa u oblasti bezbednosti u BiH, jer vlasti nisu objavile imena ljudi sklonih terorističkim aktivnostima. Komentirajući deportaciju tri BiH državljana iz Nemačke, Nović je rekao da vlasti kriju podatke o teroristima.

“Neverovatno je da se daju podaci o osobama koje, nažalost, izvrše samoubistvo na bilo kojem mjestu u BiH, ali naprotiv, vrlo vešto, neki ministri odgovorni za područje bezbednosti ne žele reći ko je sklon terorističkim aktivnostima”, rekao je Nović.

On je istakao da ni nadležna agencija to ne čini, iako treba upozoriti građane koji su skloni terorističkim aktivnostima.

Nović je rekao da se neki pojedinci kriju iza demagoških fraza o borbi protiv terorizma a da su u kontaktu sa teroristima.