Tri godine mandata Duška Markovića na mestu premijera Crne Gore

Tri godine mandata Duška Markovića na mestu premijera Crne Gore

Mandat Duška Markovića na mestu premijera Crne Gore počeo je 28. novembra, pre tri godine. U te tri godine, kako piše Pobjeda, stabilnost javnih finansija je ojačana i pojačan ekonomski rast. Rast se nastavio i ove godine, ali s nešto nižim stopama.

Iako je BDP u porastu, plate ne prate isti tempo. Podaci vlade pokazuju da je otvoreno oko 30.000 novih radnih mesta, pojačane su investicije, postavljen podmorski kabl s Italijom koji je i počeo s radom a Crna Gora ulazim u završnu fazu izgradnje prioritetnog dela autoputa. Plate i penzije se isplaćuju redovno i donesena je odluka o povećanju plata u sektoru obrazovanja i zdravstva.

Intenzivira se borba protiv sive ekonomije. Očekuje se da će uvođenje elektronske fiskalizacije dati sjajne rezultate.

Državni budžet je u porastu. Kapitalni budžet dostigao je istorijski nivo. Vlada je odlučila da poveća minimalnu platu (na 222 evra).

Predstavnici Vlade podsećaju da stabilnu politiku Vlade potvrđuju međunarodne monetarne institucije i investitori. Ključna primedba odnosi se na visok javni dug koji bi trebalo smanjiti.

Premijer je nedavno rekao da je veoma zadovoljan rezultatima. Međutim, ima još puno toga da se uradi. On je rekao da će Vlada dati sve od sebe da spreči mlade i talentovane ljude da napuste Crnu Goru u potrazi za boljim životom.

Opozicija u Crnoj Gori se nije složila sa stavom gospodina Markovića. Oni navode da se ekonomski rast ne oseća. Pitaju se zašto plate ne rastu istovremeno sa BDP-om.

„Vlada nam stalno govori da je ekonomski rast u Crnoj Gori najviši u regionu poslednjih godina. Kako je moguće da ga građani ne osete? Prema zvaničnim podacima, realna plata je niža. Kako je moguće da ekonomski rast u Crnoj Gori nema uticaja na životni standard“, pitaju se poslanici opozicije.

Oni traže dodatno povećanje minimalne plate i predlažu da se doprinosi smanje na 52 do 55 centi. Takođe, pozivaju na smanjenje akciza.

Vlada pažljivo razmatra te sugestije, ali pre preduzimanja akcija neophodna je detaljna analiza.