Tri meseca nakon izbora Kosovo nema Vladu

Tri meseca nakon izbora Kosovo nema Vladu

Čak i tri meseca nakon izbora na Kosovu, političke stranke koje su pobedile na izborima na Kosovu tek treba da formiraju koalicionu Vladu i institucije koje će upravljati zemljom.

Pokret Samoopredjeljenje, koji je pobedio na izborima, izabrao je predsednika parlamenta i imenovao ministre iz stranke, ali bez dogovora sa DSK-om.

Lider Samoopredelenja Albin Kurti sastao se sa predsednikom Kosova Hashimom Thacijem kako bi se konsultovao o formiranju Vlade. Predsednik je zatražio od Kurtija da odredi premijera u roku od 48 sati i da podnese imena članova kabineta.

“Formiranje Vlade je vitalna potreba za Kosovo i njegove građane,” rekao je Thaci nakon sastanka. Dodao je da će sačekati 48 sati pre nego što učini sledeći korak, ali nije pojasnio šta bi to bilo.

Danas je krajnji rok koji je postavio Thaci, ali Samoopredelenje i LDK još nisu postigli sporazum o Vladi. Danas se očekuje sastanak Albina Kurtija i lidera DSK Isa Mustafe. Demokratski savez Kosova zahteva sporazum koji garantuje uravnoteženo upravljanje i moć. Stranka želi poziciju predsednika i više ministara.

Prema kosovskom Ustavu, ukoliko pobednik izbora ne uspe da formira Vladu, zemlja bi mogla da krene na nove parlamentarne izbore./ibna