Triler sa iranskim tankerom u Mediteranu se nastavlja

Triler sa iranskim tankerom u Mediteranu se nastavlja

Iranski tanker Adrian Daria 1 plovi s 2,1 miliona barela nafte u međunarodnim vodama kraj Alžira i ostrva La Palma.

Prema State Departmentu, nafta je namenjena Siriji i Assadovom režimu, čime se krše međunarodne sankcije. Zbog toga je Washington jasno stavio do znanja da će svaku državu koja odobri vez ili pruži pomoć brodu smatrati pomagačem Revolucionarne garde, koju je američka administracija označila kao terorističku organizaciju.

S obzirom da je odredište tankera bilo Kalamata, grčke vlasti pažljivo prate razvoj situacije. Nakon ministra pomorstva, oglasiose i zamenik ministra spoljnih poslova zadužen za evropska pitanja Miltiadis Varvitsiotis, koji je naglasio da Grčka ne želi da olakša transport nafte Siriji i da ne želi da to utiče na njene veze sa SAD, „sa kojima imamo jake veze“.

Miltiadis Varvitsiotis, naglašavajući da odredište ne znači ništa jer se u bilo kojem trenutku može promeniti, objasnio je da zbog svoje izuzetne veličine, brod “ne može ni da se približi grčkoj luci, a ne može ni da se usidri na bilo kojem pristaništu u državi. Brod može ući u grčke teritorijalne vode ili se negde usidriti“. Naglasio je da će u tom slučaju država reagovati na odgovarajući način.

U isto vreme, Atina jasno stavlja do znanja da iranska vlada nije uputila nikakav formalni zahtev. “Nema učešća vlade, to je privatni posao, očigledno uz podršku Teherana”, rekao je zamenik ministra.

Iranska agencija ILNA ranije je izvestila da je tanker u vlasništvu Rusije, a trenutno ga je zakupila iranska brodska kompanija. U svakom slučaju, kupac nafte i odredište broda, što se tiče Washingtona i mediteranskih država, ostaju nepoznati./ibna