Tripartitna telekonferencija ministara spoljnih poslova Grčke, Kipra i Jordana

Tripartitna telekonferencija ministara spoljnih poslova Grčke, Kipra i Jordana

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Christodoulides učestvovao je danas u tripartitnoj telekonferenciji sa ministrima spoljnih poslova Jordana i Grčke, Aiman Safadijem i Nikosom Dendiasom.

Tokom telekonferencije, trojica kolega su, između ostalog, razmenili mišljenja o napretku u okviru institucionalizovane saradnje između Kipra, Grčke i Jordana, o saradnji triju zemalja sa Irakom, o rešavanju efekata pandemije, o dešavanjima na istoku Sredozemlja i Bliskog Istoka, uključujući mirovni proces na Bliskom Istoku i situaciju u Libiji i Siriji, kao i na odnose između Evropske unije i Jordana.

Što se tiče tripartitne saradnje, ministri su odlučili da što je pre moguće, njihove zemlje imenuju predstavnike u Stalni sekretarijat Trostrane saradnje sa sedištem u Nikoziji, kao i nacionalne koordinatore u glavnim gradovima. Takođe su se saglasili da se u što kraćem roku održi prošireni sastanak na visokom nivou o spoljnoj politici, odbrani i bezbednosti, uz učešće nadležnih ministara tri zemlje.

Christodoulides, Safadi i Dendias složili su se da, čim uslovi to dozvole, zajedno odlaze u Irak, s ciljem daljeg promovisanja saradnje u kontekstu 3 + 1.

Prezentirajući efekte pandemije koronavirusa u njihovim zemljama i širem regionu, ministri su razgovarali o izgledima jačanja saradnje, s posebnim naglaskom na identifikovanje, razvijanje i iskorištavanje partnerstva u oblasti turizma. Dogovoreno je da se organizuje sastanak / telekonferenciju nadležnih ministara Kipra – Grčke – Jordana o pitanjima turizma.

Tokom diskusije o situaciji u širem regionu Istočnog Sredozemlja i Bliskog Istoka, u svetlu nedavnih dešavanja, ministri su ponovo potvrdili svoju zajedničku posvećenost obezbeđivanju uslova za mir, bezbednost i saradnju u regionu, na osnovu poštovanja međunarodnog prava, sa ciljem da se efikasnije pozabave zajedničkim izazovima, u korist tri zemlje, njihovih naroda, ali i šireg regiona.

U tom kontekstu, ministri spoljnih poslova razgovarali su o tekućim ilegalnim aktivnostima Turske u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Republike Kipar, kao i o provokativnim akcijama Ankare na vazdušnim, morskim i kopnenim granicama sa Grčkom. Takođe su razmenjivali mišljenja o bliskoistočnom mirovnom procesu i situaciji u Libiji, odnosno Siriji.

Trojica ministara konačno su razgovarali o izgledima za jačanje odnosa između Evropske unije i Jordana, ispitujući specifične načine na koje Kipar i Grčka mogu imati pozitivnu ulogu u jačanju obostrano korisne saradnje i daljoj podršci koju EU ima za Jordan./ibna