Tripartitni samit Kipar-Grčka-Egipat biće održan 8. oktobra

Tripartitni samit Kipar-Grčka-Egipat biće održan 8. oktobra

Postoji stalna nadogradnja sa uobičajenim vežbama osoblja

Autor: Michalis Michael

Tripartitni samit Kipar-Grčka-Egipat biće održan 8. oktobra, a domaćin će biti Egipat, najavio je danas kiparski ministar odbrane Savvas Angelides.

Angelides je prisustvovao jutarnjem sastanku predsednika Republike Kipar Nicos Anastasiadesa sa ministrom odbrane Egipta, Mohamedom Ahmedom Zakijem, u okviru Zakijeve zvanične posete Kipru.

Odnosi Nikozije i Kaira u pitanjima odbrane i bezbednosti unapređuju se, rekao je on, istovremeno pomenuvši i saradnju dve zemlje u razmeni informacija o terorizmu i pitanjima energetske bezbednosti. Sastanak je „potvrdio postojeću saradnju i unapređenje odnosa Kipra i Egipta i u pitanju bezbednosti i odbrane“, rekao je Angelides nakon sastanka.

Rekao je da je saradnja usmerena na obezbeđivanje stabilnosti i bezbednosti u Istočnom Mediteranu, što se odnosi i na pitanje energetske. „Konstantno unapređujemo razvoj tih odnosa“, rekao je ministar odbrane. Takođe je rekao da „zaista postoji bliska saradnja i razmena informacija i pitanja od zajedničkog interesa za obe zemlje“.

Angelides je rekao da se razmjena informacija tiče pitanja terorizma, a posebno pitanja koja se odnose na energetsku bezbednost. Ministar je takođe rekao da je tokom sastanka sa predsednikom Anastasiadesom i egipatskim ministrom pomenut i tripartitni sastanak, koje će se održati 8. oktobra u Egiptu.

“I u našim bilateralnim odnosima s Egiptom i u trilateralnoj vojnoj saradnji s Egiptom i Grčkom u kontinuitetu se nadograđujemo zajedničkim vežbama, što doprinosi obuci i iskustvu osoblja oružanih snaga,“ zaključio je on./ibna